KaZaA: A bíróság lehetetlent kér!

KaZaA: A bíróság lehetetlent kér!

2001. december 3. 11:33, Hétfő
A holland bíróság a napokban arra kötelezte a fájlcsere szolgáltatást működtető KaZaA-t, hogy 14 napon belül akadályozza meg az illegális másolást hálózatán. A társaság szerint ez egész egyszerűen nem lehetséges.

A KaZaA azzal magyarázza mindezt, hogy a Napster hálózatával ellenben a FastTrack hálózat technológiája nem egy központi szerverre épül, a felhasználók ezért a társaság közreműködése nélkül is tovább folytathatják a fájlok másolását. "A számítógépes programot már megszerezték a felhasználók, a KaZaA pedig nem tudja felügyelni a hálózat működését. Nem igazán tudjuk, mit akar a bíró, mit tegyünk" - mondta Christiaan Alberdink Thjim, a KaZaA jogi képviselője.

Amennyiben a KaZaA 14 napon belül nem tudja megakadályozni, hogy a felhasználók illegális tevékenységre használják szoftverét, a társaság napi 40 ezer dollár kártérítést köteles fizetni, amelyből legfeljebb 800 ezer dollár halmozódhat fel.

A KaZaA a szintén holland FastTrack hálózatára építi szoftverét. A két társaság egyazon személy, Niklas Zennstrom tulajdonában van. A FastTrack onnan folytatta, ahol a Napster abbahagyta: a hálózat tízmilliók számára teszi lehetővé a zenefájlok, filmek, és szoftverek terjesztését.

A FastTrack két másik kliensnek, a Groksternek, és a Morpheus Music City Networks-nek is licenszelte technológiáját. A három fájlcsere szoftver felhasználói csak az elmúlt hónapban mintegy 1,81 milliárd fájlt másoltak át a FastTrack hálózatán. A KaZaA, Grokster és Music City ezért egyaránt perbe keveredett a zene- és filmkiadókkal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások