Mi legyen a Microsoft 1 milliárd dollárjának a sorsa?

Mi legyen a Microsoft 1 milliárd dollárjának a sorsa?

2001. december 8. 04:43, Szombat
Steve Jobs, az Apple Computer elnök-vezérigazgatója csütörtökön azt nyilatkozta, hogy alapjaiban véve egyetért a Microsoft azon tervezetével, miszerint a szoftveróriás mintegy 1 milliárd dollár értékű szoftvert és szolgáltatást nyújt a szegényebb amerikai iskoláknak, mely "gesztusért" cserébe véget ér a Microsoft immár százon felüli peres ügye, azonban Jobs egy nem elhanyagolható módosítást szeretne betenni az említett tervezetbe.

Az Apple elsőszámú embere ugyanis úgy véli, hogy sokkal méltóbb büntetés lenne a Microsoft számára, ha a fent említett 1 milliárd dollárt készpénzben utalná át a szegényebb iskoláknak, ahelyett, hogy a saját portékáit zúdítaná rá az amerikai fiatalságra, miközben a Microsoft szépen csöndben a szoftverpiac ezen szegmensében is egyre nagyobb piaci részesedésre tudna szert tenni. Jobs véleménye egyébként egyáltalán nem meglepő, hiszen amikor a Microsoft a közelmúltban bejelentette ezt az "1 milliárd dollárt a szegény iskoláknak" című tervezetét, Jobs azon nyomban támadta azt, mondván, hogy amennyiben a tervezetet esetlegesen az eredeti formájában ratifikálnák, az tulajdonképpen nem is büntetés, hanem egy újabb győzelem lenne a Microsoft számára. Az üggyel kapcsolatban nem árt tisztában lennünk azzal, hogy az Apple az iskolai piaci szegmensben elég jó pozícióban van, így érthető, hogy szeretné elkerülni, hogy a Microsoft szépen lassan ebben a szegmensben is monopolhelyzetbe kerüljön.

"Úgy gondolom, hogy a mi tervezetünk minden szempontból sokkal jobb, mint a Microsoft eredeti tervezete. Az Apple által a bírósághoz a napokban beadandó módosító javaslatok ugyanis előírnák a Microsoftnak, hogy az általa a közelmúltban felajánlott 1 milliárd dollár értékű juttatást ne szoftverek képében, hanem készpénzben juttassa el a kisköltségvetésű amerikai iskoláknak. Ezenkívül úgy vélem, hogy külön erre a célra érdemes lenne létrehozni egy alapítványt, melynek vezetői döntenének arról, hogy melyik iskolák, mikor mennyi pénzt kapjanak különböző számítástechnikai fejlesztésekre" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az Apple Computer elnök-vezérigazgatója.

"Tény, hogy az Apple elég nehezen tudná felvenni a versenyt a Microsoft által esetlegesen ingyen nyújtott szoftverekkel. Mindenesetre úgy vélem, hogy az Apple tervezetmódosítási beadványa jó ötleteket tartalmaz, már csak azért is, mert az eredeti Microsoft tervezet hallatán egyszerűen elröhögtem magam" - mondta Tim Deal, a Technology Business Research egyik szakértője.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások