A Windows NT 4.0 nyugdíjba vonul

A Windows NT 4.0 nyugdíjba vonul

2001. december 8. 21:37, Szombat
A Microsoft képviselői pénteken hivatalosan is bejelentették a szoftveróriás Windows NT Server 4.0 operációs rendszerre vonatkozó nyugdíjaztatási tervezetét, melyek szerint 2003 júliusáig teljes mértékben felhagynak a szoftver forgalmazásával, valamint ezzel párhuzamosan az ilyen operációs rendszert használó vállalatoknak fizetniük kell majd a Microsoftnak, amennyiben a jövőben is folyamatos NT 4.0 támogatást szeretnének.

Erre a bejelentésre egy ideje már számítani lehetett, ugyanis a Microsoft október 1-től kezdve felhagyott a Windows NT Server 4.0 Standard, valamint Enterprise változata licencének nagy volumenű árusításával, valamint ugyancsak október folyamán felhagyott a Windows NT 4.0 kliens verziója licencének a forgalmazásával is. A most bejelentett tervezet szerint a Windows NT Server 4.0 Standard és Enterprise változatának dobozos verziói még 2002 július 1-ig lesznek kaphatóak a kereskedésekben, ezzel egy időben pedig a számítógépek gyártásával foglalkozó cégek is felhagynak az említett, illetve a Terminal Server Edition verziójú Windows NT 4.0 szoftverek árusításával. Ezt követően pedig 2003 július 1-ig a rendszerépítő cégek is befejezik majd a Windows NT 4.0 Server használatát, vagyis lényegében ezen dátumig a Windows NT 4.0 Server forgalmazása minden formában megszűnik majd.


Ahogy azt már említettem, a Microsoft október elején felhagyott a a Windows NT Server 4.0 Standard, valamint Enterprise változata licencének nagy volumenű árusításával, azonban a nagyvállalatok számára létezik egy kiskapu, melyet kihasználva egy darabig még hozzá lehet jutni a kívánt számú NT Server 4.0 licenchez, persze az már más kérdés, hogy van-e értelme. Ehhez ugyanis az érintett cégeknek azt kell tenniük, hogy megfelelő számú Windows 2000 licencet vásárolnak, majd ezeket úgymond "downgrade"-elik Windows NT Server 4.0-ra.

Szakértők szerint vállalati szinten nagyon sokan felháborítónak tartják a Windows NT Server 4.0 általuk korainak tartott nyugdíjaztatását, ugyanis úgy vélik, hogy az immár öt éves operációs rendszer a mai napig jól bírja a kiképzést, és egyszerűen nem szeretnék, hogy a Microsoft megszüntessen egy olyan szoftvert, melybe ők az elmúlt évek folyamán komoly összegeket fektettek be. Ezen cégeknek érthetően nem tetszik túlságosan, hogy a Microsoft 2003 január 1-től már csak pénzért ad javítócsomagokat a 4.0-s NT-hez, ráadásul a cég 2004 január 1-ig teljesen felhagy a hot fixek készítésével, majd ezt követően 2005 január 1-ig teljesen felhagy az NT 4.0 online támogatásával is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások