Tovább nő a Linux népszerűsége

Tovább nő a Linux népszerűsége

2002. január 4. 16:03, Péntek
Szakemberek szerint tavaly a Linux operációs rendszer nagyon jól szerepelt. Ez természetesen kedvezően érintette azon cégeket is, amelyek vagy Linux fejlesztéssel vagy Linux alapú rendszerek gyártásával foglalkoztak. Így például jó évet zárhatott az IBM, a Red Hat és a SuSE is. Az utóbbi két cég elsősorban az új és népszerű alkalmazásoknak köszönheti a sikereit. A Red Hat 2001-ben többek között bemutatta a legújabb, Linux kompatibilis, elektronikus kereskedelemhez használható programcsomagját és az operációs rendszerének azt a verzióját, amely az Intel Itanium processzorokat is támogatja. Eközben a SuSE Linux is sokat fejlődött, és ennek az operációs rendszernek is elkészült az Itanium CPU-kal kompatibilis verziója.

A szakemberek többsége szerint ugyan a Linux valóban jól szerepelt a múlt évben, de sokan úgy gondolják, hogy még komoly fejlesztésekre van szükség. Michael Tiemann, a Red Hat egyik vezetője elmondta, hogy a felhasználók leginkább az eddigieknél hatékonyabb biztonsági megoldások iránt érdeklődnek. Ezért a Red Hat idén jobban fog összpontosítani a biztonságot fokozó alkalmazások fejlesztésére. A cég nemrégen egy olyan új szolgáltatást indított a weboldalán, amelynek segítségével a felhasználók megvitathatják a különböző biztonsági problémákkal kapcsolatos kérdéseiket, és megoszthatják az információikat. Természetesen ezeket a problémákat és információkat a cég figyelembe veszi az operációs rendszerének és a különböző alkalmazásainak fejlesztése során. A Red Hat képviselője elmondta, hogy 2002-ben több biztonsági eszközt is bemutatnak majd.

Holger Dryoff, a SuSE egyik elnöke szerint idén a Linux még szélesebb körben fog elterjedni. A szakember abban reménykedik, hogy a Linux egyre több bank és gazdasági intézmény tetszését nyeri el. Dryoff a nyilatkozatában elmondta, hogy szerinte 2002-ben a Sun Microsystems StarOffice 6.0 lehet a legnépszerűbb alkalmazás a Linux operációs rendszer felhasználói körében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások