GeForce4 február 5-én

GeForce4 február 5-én

2002. január 6. 05:42, Vasárnap
Az elmúlt napokban-hetekben számtalan pletyka és félinfomáció látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a világ egyik legnagyobb grafikuschip gyártója, az Nvidia mikor mutatja be legújabb csúcsfegyverét, a GeForce3 utódjának tartott GeForce4-et. A híradások eleinte januári debütálásról regéltek, majd ezt követően szárnyra keltek a februári, vagy még későbbi bemutatkozási időpontokkal kapcsolatos pletykák is, most azonban úgy tűnik, hogy ez ügyben végre véget érnek a találgatások. Mondom ezt azért, mert a Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű Nvidia munkatársai az ExtremeTech website-nak a napokban azt nyilatkozták, hogy az Nvidia vezetősége február 5-re tűzte ki a korábban NV25-ös fejlesztési kódnevet viselő vadonatúj grafikuschip debütálásának a napját. Várhatóan ugyancsak február 5-én jelentik be hivatalosan az NV17-es típusjelzésű grafikuschip asztali számítógépekben történő felhasználásra szánt változatát, mely chip mobil változata egyébként már az elmúlt esztendőben napvilágot látott.

Különböző források szerint a GeForce4 januári debütálásával kapcsolatban korábban megjelent híradások megjelenésük időpontjában hitelt érdemlőek voltak, vagyis az Nvidia eredetileg már a jövő héten Las Vegasban megrendezésre kerülő CES (Consumer Electronics Show) szakkiállítás keretein belül kívánta bemutatni újdonságait, azonban a cég vezetői végül különböző ismeretlen indokok miatt a debütálás mintegy egy hónappal történő elhalasztásáról döntöttek. Az Nvidia képviselői az ExtremeTech munkatársainak egyébként egyelőre semmilyen konkrét információt nem adtak a GeForce3 utódjáról, sőt még azt sem kívánták megerősíteni, hogy az újdonságnak GeForce4 lesz a végleges neve, igaz ezt cáfolni sem kívánták. Szakértők szerint teljesen biztosra vehető, hogy az Nvidia GeForce4-nek hívja majd aktuális nagyágyúját, ugyanis ez mindenképpen logikus lépésnek bizonyulna, másrészt az Nvidia partnereitől a közelmúltban több olyan dokumentum is kiszivárgott, mely GeForce4-ként hivatkozik a cég újdonságára.

A GeForce4 specifikációval kapcsolatban számos spekulációt közöltünk már, így erről itt most csak röviden annyit, hogy az NV25-ös chip a GeForce3 négy pipeline-jához képest immár hat pipeline-nal lesz ellátva, ezenkívül pedig kétségtelen, hogy az újdonság magasabb működési frekvenciákkal és továbbfejlesztett antialiasing képességekkel rendelkezik majd. Bővebbet február 5-ét követően tudunk majd mondani ezzel kapcsolatban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások