Illegális a CD-k másolásvédelme?

Illegális a CD-k másolásvédelme?

2002. január 6. 19:32, Vasárnap
A lemezkiadók legújabb próbálkozása az illegális zeneterjesztés visszafogására egyes jogi szakértők szerint valójában szintén nem teljesen legális.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA - Record Industry Association of America) felé a közelmúltban olyan kérdések irányultak, hogy a zenei CD lemezek másolásvédelmi technológiája nem teszi-e lehetetlenné, hogy a felhasználók saját célra digitális másolatot készítsenek az általuk megvásárolt felvételről.

Egy 1992-es amerikai törvény szerint ugyanis a vásárlóknak bizonyos feltételek mellett joguk van saját célú másolatot készíteni CD lemezükről. A kiadók cserébe jogdíjat kapnak minden eladott üres média után. Ennek megfelelően minden üres CD- és Minidisc lemez, illetve DAT kazetta után meghatározott jogdíj illeti a kiadókat. A CD-k másolását meggátoló, új technológiák bevezetésének hírére többek között Rick Boucher amerikai képviselő is felfigyelt, és az ügyben kapcsolatba lépett a lemezkiadókkal. - Bizonyos vagyok affelől, hogy némelyik másolásvédelmi technológia meggátolja az Audio Home Recording Act-ban (AHRA - Otthoni Audiórögzítés Törvénye) foglalt saját másolatok készítését, ezáltal feltételezhetően törvényt sért - mondta a képviselő. Boucher, aki közismerten nem kedveli a kiadókat, kényes kérdések egész sorát intézte a RIAA felé, arról azonban nem nyilatkozott, mit kíván tenni, ha megalapozottnak találja a törvénysértés gyanúját.

A kiadók jelenleg számos CD másolásvédelmi technológiát tesztelnek, a Universal Music pedig lemezeinek döntő töbségét már az év közepétől el kívánja látni másolásvédelemmel. Mint korábban megírtuk, a Universal volt az első lemezkiadó, amely másolásvédett audió CD-t adott ki az Egyesült Államokan. A tavaly decemberben kiadott első másolásvédett lemezt követően számos más album is védelmet kapott az USA-ban, csak a kiadók mindezt nem nagyon reklámozzák, állítják a másolásvédelmi technológiák kifejlesztői.

Fred von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation alapítvány egyik jogásza úgy véli, amennyiben az audió CD lemezek védettek a másolás ellen, a kiadókat nem illeti meg többé az üres médiák eladásából származó jogdíj.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások