Új operációs rendszer a láthatáron

Új operációs rendszer a láthatáron

2002. január 8. 04:51, Kedd
A Sony Computer Entertainment Inc. (SCE), a Toshiba Corporation és az IBM Corporation képviselői a napokban bejelentették, hogy cégeik vezetői megállapodtak az ügyben, hogy egy közös fejlesztési projekt keretein belül 2005-re elkészítenek egy olyan újgenerációs operációs rendszert, melyet elsősorban a nagysebességű interneteléréssel rendelkező otthoni számítógépek számára fejlesztenek ki. A három óriáscég által kifejlesztendő új operációs rendszer a jelenlegi tervek szerint a személyi számítógépek és az egyéb otthoni szórakoztató elektronikai berendezések broadband (szélessávú) összeköttetésére lesz kihegyezve, ami többek között azt jelenti, hogy a felhasználók akár PC-jük segítségével is képesek lesznek majd a lakásukban található különböző elektronikus berendezések vezérlésére, és minden eddiginél egyszerűbb módon nézhetnek majd televíziós adásokat, vagy videofilmeket számítógép segítségével.

Különböző források szerint a Sony, a Toshiba és az IBM vezetői az ügyben is megállapodásra jutottak, hogy amennyiben elkészül az újgenerációs operációs rendszer, akkor a konkurens cégek számára azon nyomban nyilvánosságra hozzák annak forráskódját, mely lépéssel nem titkoltan azt szeretnék elérni, hogy az új szoftver minél hamarabb széles körben elfogadott ipari szabvánnyá nője ki magát. A napokban aláírt szerződésről ezenkívül azt is tudni lehet, hogy abban a Sony Computer Entertainment vállalta a szoftverfejlesztési munkálatok nagy részét, ugyanis a közelmúltban nagy sikereket aratott két PlayStation játékkonzol révén a cég óriási szoftverfejlesztési tapasztalatokra tett szert. A Toshiba és az IBM pedig értelemszerűen hardveroldalon fog jeleskedni, ami azt jelenti, hogy az említett két cég biztosítja majd az új operációs rendszer kifejlesztéséhez szükséges félvezetőket és egyéb számítógépes alkatrészeket. A közös fejlesztési projektről egyébként talán mindent elárul, hogy a három óriáscég 2005-ig több mint 400 millió dollárt kíván az új operációs rendszer fejlesztési munkálataira áldozni.

Egyes források szerint a Sony, a Toshiba és az IBM közös víziója szerint a nem is olyan távoli jövő otthonaiban az újgenerációs operációs rendszerrel ellátott, szélessávú interneteléréssel rendelkező személyi számítógépek egyfajta központot képeznek majd, mely központokra helyi hálózaton keresztül kapcsolódnak majd a televíziós készülékek, videólejátszók, kéziszámítógépek, légkondícionálók, vagy akár a hűtőszekrények is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások