Macworld Expo 2002: Az Apple kilapította az iMac-et

Macworld Expo 2002: Az Apple kilapította az iMac-et

2002. január 23. 22:46, Szerda


Az Apple Computer innovációval próbál harcba szállni a recesszió ellen. A társaság a közelmúltban megrendezett Macworld Expo kiállításon olyan újdonságokat mutatott, illetve jelentett be, mint például az új iMac, amely félgömb alakú házával, és forgatható száron lévő LCD kijelzőjével első látásra egy asztali lámpának tűnik.

A január 7. és 11. között San Francisco-ban megrendezett Macworld Expo konferencia, illetve az ezzel egybekapcsolt, egy nappal később megnyitott kiállítás a Mac világ által már megszokott módon az Apple Computer legfrissebb újdonságainak bemutatásával, és számos eszköz kiadásával telt. Ahogy az IT ipar legtöbb képviselőjére, úgy mostanság az Apple Computerre is meglehetősen nehéz idők járnak. Steve Jobs, a társaság vezérigazgatója azonban az idei Macworld Expo-ra olyan újdonságokat hozott magával, amelyek könnyen új lendületet adhatnak az Apple-nek, illetve a Mac számítógépek világának egyaránt.


Az Apple vezetője, Steve Jobs az új flat monitor bemutatóján

"Ez ma a katódsugárcső hivatalos halála" - mondta Jobs a konferencián tartott kétórás beszédében egyértelműen arra utalva, hogy az Apple Computer új iMac modelljei már kivétel nélkül folyadékkristályos (LCD) kijelzővel készülnek. A Macworld-ön bemutatott újgenerációs iMac számítógépeknek azonban az LCD kijelző korántsem a legnagyobb újítása. A félgömb alakú számítógépház, illetve az ahhoz kapcsolódó, kijelzőt tartó forgatható kar miatt az új modellek sokak szerint egy asztali lámpára hasonlítanak. Az Apple azonban mindig szeretett különleges külsőt varázsolni számítógépeire, ezért az új forma egyáltalán nem meglepő.

Az elemzők szerint az új iMac PC-k külseje kissé furcsa és futurisztikus, amit az asztali lámpához hasonlító forma még szokatlanabbá tesz. Hogy az új formát miként fogadják a felhasználók, az majd csak jóval később derül ki, egy dolog azonban biztos: Az új eszközök a lapos kijelzőnek, valamint a viszonylag kisméretű számítógépháznak köszönhetően jelentős helyet takaríthatnak meg az asztalukon.

Az eredeti iMac számítógépek három évvel ezelőtti kiadásával az Apple-nek sikerült visszajutnia az otthoni felhasználók piacára, az eszközök ráadásul egyúttal új korszakot is nyitottak a számítógépek formatervezésében. Az elemzők szerint azonban az Apple-nek igen nehéz lesz megismételni az eredeti iMac gépek sikerét. Roger Kay, az IDC elemzője például határozottan úgy véli, az "asztali lámpa" forma könnyen az új iMac modellek vesztét okozhatja.

A Steve Jobs vezérigazgató által "egyedülálló digitális központ"-ként leírt iMac rendszerek azonban nem csak modern, illetve sokak szerint furcsa külsőjükkel térnek el elődjeiktől. Az Apple Computer az új iMac gépeket három változatban kínálja, ezek közül jelenleg azonban még egy sem kapható. Az 1799 dolláros csúcsmodell várhatóan január végén, az 1499 dolláros áron forgalomba kerülő középkategóriás változat februárban, a legolcsóbb, 1299 dolláros modell pedig márciusban jelenik meg a boltokban. Az ár egyébként a legtöbb elemző szerint még mindig túlzottan magas, mivel jelenleg egy komplett Pentium 4-alapú rendszer 700 - 800 dollárért szerezhető be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások