Megjelent az 1,3 GHz-es Duron processzor

Megjelent az 1,3 GHz-es Duron processzor

2002. január 21. 20:42, Hétfő
A processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) hétfőn -korábbi terveinek megfelelően- piacra dobta költséghatékony Duron chipjeinek legújabb, 1,3 GHz órajelű változatát, amelyet a társaság a szintén 1,3 GHz-es Intel Celeron vetélytársának szán.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) központú társaság új, 1,3 GHz-es Duron processzora elsősorban a belépő szintű vállalati, illetve otthoni számítógépek szegmensét célozza, és a chipóriás Intel Corp. leggyorsabb, szintén 1,3 GHz órajelű Celeron chipjének állít igen ütőképes konkurenciát.


Az AMD Duron processzorvonalának legújabb tagja várhatóan mintegy 8-10 százalékos teljesítménynövekedést fog nyújtani elődjéhez, a közelmúltban kiadott 1,2 GHz-es változathoz képest. A 100 MHz órajelnövekedés azonban komoly jelentőséggel bír a társaság számára a rivális Intellel folytatott konkurenciaharcban, mivel a társaság költséghatékony (olcsó) CPU vonalának tagjai így mind teljesítmény, mind órajel terén felveszik a versenyt az Intel 130 nm-es technológiával készülő Celeron chipjeivel.

A processzorpiac alsó szegmenséért folytatott küzdelem következő állomása várhatóan az Intel első Pentium 4-alapú Celeron chipjeinek megjelenése lesz, valamikor az év folyamán. Az AMD természetesen a közeljövőben sem kíván lemaradni elsőszámú riválisától, és az év további részében is folyamatosan adja majd ki az újabb modelleket.

Az AMD hivatalos sajtóközleménye szerint az 1,3 GHz-es Duron processzor darabára ezres, vagy nagyobb tétel vásárlása esetén 118 dollár.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások