Megduplázta tajvani notebook rendeléseit a Sony

Megduplázta tajvani notebook rendeléseit a Sony

2002. január 22. 12:50, Kedd
A japán szórakoztatóelektronikai óriás Sony Corp. megduplázta Vaio notebook sorozatának megrendeléseit két tajvani partnercége, az ASUStek Computer, és a Quanta Computer felé.

A két tajvani szerződéses gyártó felé irányuló Vaio notebook rendelések 2002-ben így elérik az egymillió darabot a tavalyi félmillióhoz képest. A Sony kérése szerint a két tajvani cég mind az egymillió Vaio notebookot Kínában gyártja majd le.

Az ASUStek Computer, amely saját márkaneve alatt is ad ki notebook számítógépeket, mintegy 700 ezer - 800 ezer Vaio eszközt szállít le a Sony-nak az éven, ami a társaság évi 1,5 - 1,6 milliós tervezett össztermelésének a felét teszi ki. Az ASUStek tavaly 350 ezer - 400 ezer notebookot gyártott a Sony-nak, és hozzávetőleg ugyanennyi eszközt értékesített saját márkaneve alatt.

A Quanta Computer az idei évben mintegy 5,65 millió notebookot kíván legyártani szerződéses partnereinek, amelyből 200 ezer 300 ezer darab készül a Sony számára. A Quanta tavalyi, 4,3 millió darabos össztermeléséből a Sony megrendelése alig 3 százalékot tett ki. Az ASUStek Computer Intel processzorral ellátott notebookokat szállít a Sony-nak, a Quanta pedig az AMD-alapú változatokat fogja gyártani.

Az elemzők szerint a Sony választásában jelentősen közrejátszott az is, hogy mind az ASUSteknek, mind a Quanta-nak vannak kínai gyárai, amelyek rendkívül olcsón állítják elő az eszközöket, növelve a Sony versenyképességét a piacon. A két szerződéses gyártó a második negyedévben kezdi meg a Vaio eszközök szállítását a Sony-nak.

Az ASUStek a Vaio notebookokon kívül Vaio J asztali rendszereket, és PlayStation 2 játékkonzolokat is gyárt a Sony-nak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások