Gazdát cserélt a KaZaA

Gazdát cserélt a KaZaA

2002. január 22. 13:06, Kedd
A holland KaZaA BV hétfőn bejelentette, hogy a társaság eladta a KaZaA.com weboldalt, illetve a KaZaA Media Desktop fájlcsere szoftvert az ausztrál, magánkézben lévő Sharman Networks Ltd.-nek.

Az eladást követően a Sharman Networks újból szabadon elérhetővé tette a KaZaA szoftverét letöltésre, amely program lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy zenei- és videófájlokat osszanak meg egymás között az interneten keresztül.

A KaZaA BV január 17-én jelentette be, hogy a társaság leállítja az azonos nevű fájlcsere szoftver letöltéseit, mivel a társaság az ellene indított szerzői jogi per eredményére vár. Azok a felhasználók azonban, aki rendelkeztek a szoftverrel, továbbra is használni tudták a hálózatot, mivel a KaZaA P2P-alapú (Peer-to-Peer - Egyenrangú Hálózat) rendszerének nincs központi szervere, és a társaság nem tudja felügyelni azt.


A szerződés szerint a Sharman Networks megvásárolta a KaZaA weboldalát, a KaZaA fájlcsere szoftvert és technológiát, a KaZaA nevet és logót, valamint a FastTrack hálózati technológiájának licenszét. A KaZaA rendszere a FastTrack hálózati technológiára épül, amelyet a Grokster és Morpheus szolgáltatások is alkalmaznak. A megállapodás részleteit egyik cég sem kívánta nyilvánosságra hozni.

A KaZaA BV tulajdonosa ugyanaz a Niklas Zennstrom, aki a FastTrack-et is alapította, és vezeti. A KaZaA BV fejlesztői Zennstrom elmondása szerint a jövőben új, innovatív szoftverek kifejlesztésén fognak dolgozni. Az újból elérhetővé tett KaZaA Media Desktop szoftver iránt azonnal komoly érdeklődés mutatkozott. A KaZaA.com számlálója szerint a szoftvert hétfőn másodpercenként átlagosan két felhasználó töltötte le.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások