Jönnek a mobil PowerPC chipek

Jönnek a mobil PowerPC chipek

2002. március 5. 18:12, Kedd
John Kelly, az IBM Technology Group alelnöke a napokban azt nyilatkozta, hogy az IBM a jövőben mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a PowerPC architektúrájú processzorok a hordozható számítógépek piacán is megvethessék lábukat, mely számítógépek piaci szegmensében egyébként az IBM processzorainak többek között az Intel által közelmúltban piacra dobott XScale processzorokkal kel majd versengeniük. Ennek érdekében a Big Blue Raleigh-ben már létre is hozott egy külön részleget, melynek elsődleges feladata az lesz, hogy az idei év második negyedévében debütáló PowerPC 405LP (Low Power) SoC (System on Chip) eszköz alapjaira építkezve számos új mobil chipet fejlesszen ki. Az IBM ezenkívül nagy hangsúlyt kíván fektetni a beágyazott (embedded) Linux operációs rendszerre, mely az újgenerációs mobil PowerPC chipekkel a várakozások szerint rendkívül ütőképes párosokat alkothat majd. Kelly elmondta, hogy az IBM vezetősége úgy vélekedik, hogy a közeljövőben rendkívül dinamikus fejlődés várható a különböző számítástechnikai és kommunikációs szolgáltatásokat ötvöző mobil eszközök piacán, éppen ezért az IBM sem szeretne kimaradni ezen piaci szegmensből.

"Az IBM úgy véli, hogy a kéziszámítógépek, a mobiltelefonok, a gépjárműbe szerelhető elektronikus berendezések, a parányi játékgépek és minden egyéb, alacsony áramfelvételű eszköz piacán nagyon dinamikus fejlődés várható a közeljövőben. Az IBM természetesen ezen piacokon is meg szeretne jelenni termékeivel, ennek érdekében több száz mérnökünk dolgozik különböző PowerPC-s fejlesztéseken" - nyilatkozta Kelly, majd hozzátette, hogy a közhiedelemmel ellentétben korántsem egyszerű dolog már meglévő alapokra építkezve különböző alacsony fogyasztású újdonságokat kifejleszteni. Kelly szerint olyan kemény konkurenciaharc van kialakulóban ebben a piaci szegmensben, hogy hosszútávon talán csak egy pár olyan, nagy és neves cég tud életben maradni ebben a szegmensben, mint amilyen például az IBM, vagy az Intel. Az IBM egyébként elismeri, hogy az alacsony fogyasztású hordozható eszközök piacán az ARM és a MIPS architektúrák jelenleg mindenképpen vezető pozícióban vannak, azonban a Big Blue azt már vitatja, hogy ezen architektúrák a jövőben is hasonló népszerűségnek örvendenek majd.

Kelly a közeljövőben debütáló PowerPC 405LP chipről elmondta, hogy a működéséhez szükséges feszültség 1 és 1,8 V között, működési frekvenciája pedig 11 MHz és 380 MHz között változtatható. Az említett chip alaphelyzetben mindössze 0,5 W-os teljesítményfelvétellel rendelkezik, ez az érték azonban dinamikusan akár 50-60 mW-ra is lecsökkenhet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások