Az Intel támadásba lendül a Celeron fronton

Az Intel támadásba lendül a Celeron fronton

2002. március 7. 11:23, Csütörtök
Különböző források szerint az Intel a közeljövőben egy minden korábbinál komolyabb promóciós kampánysorozat keretein belül kívánja bevezetni a piacra az immár Pentium 4-es alapokon nyugvó vadonatúj Celeron processzorait, és immár teljesen bizonyosnak látszik, hogy a chipgyártó legkésőbb az idei év végén teljesen fel kíván hagyni a jelenleg forgalomban lévő, Tualatin-256 magos, Pentium III alapú Celeronok gyártásával, melynek következtében az Intel olcsóbb kategóriás processzorai hamarosan már egytől egyig a Willamette-128 magra épülnek majd.

Az Intel idén májusban az 533 MHz-es (Quad Pumped) rendszerbusz frekvenciával rendelkező Pentium 4-es processzorokkal együtt kívánja piacra dobni a Pentium 4-es alapokon nyugvó új Celeron processzorokat, melyek a gyártástechnológia szempontjából mindenképpen visszalépést jelentenek a chipgyártó számára, ugyanis az új Celeronok a jelenlegi Celeronok 0,13 mikronos csíkszélessége helyett 0,18 mikronos csíkszélességgel rendelkeznek majd. Mint az köztudott, az Intel 0,18 mikronos gyártási technológiával készülő Pentium 4-es processzormagja nem más, mint a jó öreg Willamette, mely azonban a Celeron szériában csökkentett méretű, mindössze 128 KB-os másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd. Az egyébként 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező első Willamette-128 magos Intel Celeron processzor frekvenciája 1,7 GHz lesz, és mint azt már említettem, az Intel ezen új chipje májusban lát majd napvilágot. Valamikor az idei év harmadik negyedévében esedékes az 1,8 GHz-es frekvenciájú Willamette-128 magos Celeron processzor debütálása, majd ezt követően az idei év végén érkezik az 1,9 GHz-es, a jövő év elején pedig a 2 GHz-es modell. Az Intel az idei év második negyedévének elején piacra dob még egy utolsó Tualatin-256 magos "régi" Celeront, melynek frekvenciája 1,4 GHz lesz, és elmondható, hogy ezzel szépen lassan lényegében véget is ér majd a Tualatin magos Celeron chipek pályafutása.

Az Intel a minden korábbinál nagyobb reklámkampánytól és a rendkívül alacsonyra nyomott áraktól nem titkoltan azt várja, hogy növelni tudja majd a részesedését a belépőszintű processzorok piacán. Szakértők szerint a chipgyártónak erre komoly esélye van, ugyanis a Pentium 4-es alapokon nyugvó komplett konfigurációk ára az idei év második-harmadik negyedévében mindössze 600-700 dollár körül alakul majd. A legelső, 1,7 GHz-es frekvenciájú Willamette-128 magos Celeron processzor ára 83 dollár lesz, a kicsit később debütáló 1,8 GHz-es változatért pedig 103 dollárt kell majd fizetnünk, vagyis az Intel az új Celeronokat olcsóbban kívánja forgalomba hozni, mint a régebbieket, melyek közül például az 1,4 GHz-es változat áprilisban 99 dollárba fog kerülni. Gondolom nem tévedek, ha azt mondom, hogy az AMD nem fogja válasz nélkül hagyni az Intel Celeron fronton történő előrenyomulását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások