Óriások csatája: A SUN pert indított a Microsoft ellen

Óriások csatája: A SUN pert indított a Microsoft ellen

2002. március 11. 16:34, Hétfő
A SUN Microsystems a napokban pert indított a Microsoft ellen többek között a társaság Java szoftverének kezelése miatt, és amennyiben megnyeri azt, a cég akár 1 milliárd dolláros kártérítést is kaphat.

A perrel a SUN egyes hírek szerint a Microsoft Internet Explorer forráskódok, illetve a Windows operációs rendszer, és a magasabb szintű Microsoft szoftverek közötti interfészek nyilvánossá tételét is el szeretné érni. A társaság egyik fő célja mindezek mellett, hogy a bíróság előzetes végzésben kötelezze a Microsoftot a Java Windows XP-be, illetve Internet Explorerbe építésére.

A SUN Microsystems által, a kaliforniai San Jose-ban bejegyeztetett per kibővíti a Microsoft ellen irányuló szövetségi, és állami antitröszt pereket, amelyek elsősorban az Internet Explorer, és a Netscape webböngészők esetére összpontosulnak, a szerver operációs rendszerek hasonló kérdéseit azonban nem érintik.

Michael Morris, a SUN jogi képviselője elmondta, a társaság megpróbálja meggátolni, hogy a Microsoft az operációs rendszerek terén fennálló monopól helyzetével visszaélve saját szoftvereit az internet kötelező tartozékává tegye, "és a társaság által felügyelt pontokat állítson fel az internet elérésben". Mint Morris elmondta, a SUN a .Net Windows-ból való eltávolítását szeretné elérni. "A Microsoft a .Net rendszert arra akarja felhasználni, hogy a PC operációs rendszerek piacán fennálló vezető pozíciójával visszaélve kibővítse monopóliumát minden internetes eszközre és szoftverre" - áll a SUN vádiratában.

"Jó lenne már túljutni ezeken a kérdéseken, amelyek döntő többségében a tavaly lezárt per kapcsán már megállapodás született" - mondta Jim Desler, a Microsoft egyik szóvivője. "Sajnos az ilyen pereskedéseknek a szoftverfejlesztők, és a felhasználók látják kárát."

A Microsoft a Java kérdésében minden felelősséget a SUN-ra hárít: "A Windows felhasználók milliói nap, mint nap könnyedén érik el a Java technológiát. A Java technológia széleskörben elterjedt, és azok a felhasználók, akik nem fogadják el, nem a Microsoft tettei miatt döntöttek így, hanem a SUN saját hibái miatt" - mondta Desler.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások