Új videótömörítési eljárás a láthatáron

Új videótömörítési eljárás a láthatáron

2002. március 25. 20:54, Hétfő
Négy évnyi titkos fejlesztést követően a Pulsent nevű társaság készen áll új, minden eddigi megoldásnál hatékonyabb videótömörítési eljárásának kiadására.

A magánkézben lévő Pulsent hétfőn lerántotta a leplet új videótömörítési technológiájáról, amely a társaság szerint mintegy négyszer hatékonyabban csökkenti le a videófájlok méretét, mint az interneten jelenleg alkalmazott szabványos megoldások.

Az újonc társaság új technológiájával olyan riválisok ellen veszi fel a harcot, mint a szoftveróriás Microsoft, a RealNetworks, a DivX Networks, valamint számos további cég. A Pulsent az említett társaságokhoz hasonlóan szeretné megszerezni az internetes video-on-demand (VOD - videó rendelésre) szolgáltatások piacát. A társaság szerint az új videótömörítési nemcsak kielemkedő teljesítményével tűnik ki a konkurens megoldások közül, de ráadásul egy merőben más technológiai irányvonalat is követ.

"A Pulsent azt szeretné elérni, hogy a társaság technológiája az elsőszámú választás legyen a video-on-demand szolgáltatások körében" - mondta Gerry Kaufhold, a Cahners In-Stat Group MDR piackutató cég vezető elemzője. "A társaság megoldása jobb ár/teljesítmény arányt nyújt, mint az MPEG."

A különféle videótömörítési eljárásokat fejlesztő cégek egyre kiélezettebb csatája nem véletlen. A hollywoodi filmstúdiók ugyanis a közeljövőben olyan online szolgáltatásokat terveznek kiadni, amelyekben az előfizető maga döntheti el, hogy az akár többezer filmet tartalmazó listából mikor, melyiket szeretné megnézni (VOD). A Video-On-Demand szolgáltatásokhoz azonban mindenképpen szükség lesz egy hatékony videótömörítési eljárásra, amelynek biztosítása óriási bevételeket hozna kifejlesztőjének.

Az elemzők szerint a Pulsent nem kíván az MPEG szabványokkal versenybe szállni. A társaság ehelyett olyan piacokat szeretne meghódítani, ahol az MPEG még nem terjedt el. "A Pulsent tisztában van azzal, hogy azok a társaságok, amelyek jelenleg MPEG technológiát használnak, a jövőben sem fognak váltani" - mondta Kaufhold. "A Video-On-Demand szolgáltatások körében a társaságnak azonban komoly lehetőségei vannak. Az MPEG 2 videók általában 3 Mbit/s sávszélességet igényelnek. Amennyiben a Pulsent -állításának megfelelően- jó minőségű videót tud biztosítani 1,5 Mbit/s sávszélesség mellett, komoly lehetőség áll előttük."

A Pulsentet még 1998-ban alapította Adityo Prakash, és Eniko Fodor (Fodor Enikő?) 33,5 millió dolláros alaptőkével, amelyet olyan befektetők biztosítottak, mint a JP Morgan Partners, az Oak Investment Partners, a Polycom, és az Index Ventures.

A Pulsent a videótömörítési eljárás mellett számos egyéb, szintén online videóval kapcsolatos technológiát fejleszt. A társaság tervei között szerepel például egy olyan multimédia chip kiadása is, amely a társaság saját eljárása mellett az MPEG-1, MPEG-2, és MPEG-4 technológiákat is támogatja.

A társaság új videótömörítési eljárása a vezetők elmondása szerint teljesen más elvre épül, mint az MPEG változatok. Az MPEG technológia minden videó képkockát apró darabokra oszt fel egy rács segítségével. Ezek a darabok lesznek később a kép építőelemei. A Pulsent a képdarabok helyett "intelligens objektumokat" alkalmaz a képen.

Ezek az objektumok nem kapcsolódnak közvetlenül fizikai objektumokhoz, mint például egy autó, vagy egy épület, hanem logikai csoportokat képeznek. Egy objektumot alkothatnak például az ing gyűrődései, amelyek egyébként több tucat vizuális objektumot is reprezentálnak. A Pulsent szerint ez a technológia kiküszöböli az MPEG technológiákban alkalmazott blokk tömörítés legtöbb problémáját.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások