Sanders: Megszűnik az AMD Duron vonala

Sanders: Megszűnik az AMD Duron vonala

2002. április 18. 18:53, Csütörtök
Olcsó AMD processzorok természetesen azonban továbbra is lesznek.

Az Advanced Micro Devices (AMD) az idei év végén folyamatosan kifuttatja az alsókategóriás Duron processzorokat, és a társaság a jövőben minden árszegmensben Athlon chipeket kíván forgalmazni. Mindezt W.J. Sanders, a társaság elnöke jelentette be szerdán.

A társaság Austin-i (Texas) Fab 25-ös gyára az év végére teljes mértékben flash memóriákat gyártó üzemmé alakul. Az AMD processzorok a jövőben a drezdai (Németország) Fab 30-as gyárban, valamint a tajvani UMC (United Microelectronics Corporation) gyáregységeiben fognak készülni. A vezető bejelentése alapján tehát már biztos, hogy a tajvani UMC lesz az AMD szerződéses chipgyártó partnere.

- Úgy véljük, a réz-alapú, 130 nm-es csíkszélességű chipgyártási technológia olyannyira lecsökkenti az Athlon processzorok előállítási költségét, hogy a chipeket a piac összes árszegmensében kínálni tudjuk - mondta Sanders. Az utolsó Duron sorozat ennek megfelelően a 130 nm-es Appaloosa lesz még a második negyedévben, amelyet követően a "butított" Athlon sorozat gyártása befejeződik.

Sanders az Appaloosa Duron processzorokkal kapcsolatban nem kívánt semmi érdemlegeset elmondani, a vezető annyit azonban elárult, hogy az AMD összes 130 nm-es technológiával készülő processzora azonos magmérettel fog rendelkezni, és csak a rendszerbusz órajele, illetve a másodszintű (L2) cache mérete lesz eltérő. Az AMD az év második felében átadja 130 nm-es gyártástechnológiáját a UMC-nek. A tajvani szerződéses chipgyártó ezt követően a jövő év elején kezdi meg az AMD Athlon processzorok tömegtermelését, közölte Sanders.

Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója elmondta, hogy az Athlon processzorok gyártásának korai UMC-hez telepítését az indokolja, hogy a drezdai gyár hamarosan átáll az x86-64 -alapú Hammer processzorok gyártására. "A drezdai Fab 30 gyárat a Hammer processzoroknak szánjuk. Az UMC ezzel egyidőben ki tudja majd elégíteni az Athlon processzorok iránti piaci keresletet" - mondta Ruiz.

"Bár a Clawhammer és Sledgehammer processzorok iránti igény az elkövetkező években várhatóan igen nagy lesz, az Athlon processzorok még sokáig óriási piaccal fognak rendelkezni" - tette hozzá a vezérigazgató, aki azt is elmondta, hogy a társaság elkészítette az első 100 nm-es csíkszélességű, kilencszintes SOI (Silicon On Insulator - Szilícium a szigetelőn) technológiára épülő Sledgehammer processzor prototípusát. A Clawhammer fejlesztése jó úton halad az idei év végén való megjelenés felé, az említett Sledgehammer szerver chip pedig a jövő év elején kerül forgalomba.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások