Hivatalos AMD Hammer bejelentések

Hivatalos AMD Hammer bejelentések

2002. április 25. 17:37, Csütörtök
Az Advanced Micro Devices (AMD) képviselői szerdán bejelentették, hogy az AMD a jövőben szoros együttműködést kíván folytatni a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégével, a Microsofttal, ily módon biztosítva, hogy a cég közeljövőben debütáló, Hammer fejlesztési kódnevet viselő processzorai megfelelő Windows-os támogatásban részesüljenek. Szakértők szerint a Microsofttal való együttműködés óriási jelentőséggel bír az AMD számára, mely cég termékei a felhasználók körében mostanság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, azonban a vállalati szegmensben egyelőre nem túl sok sikert értek el. Immár bizonyos, hogy az AMD következő generációs processzora mind Linux, mind Windows fronton komoly támogatásra számíthat, vagyis a cég számára a lehetőség adva lesz: betörhet a vállalati számítógépes rendszerek piacára.


Az AMD képviselői ugyancsak szerdán délután jelentették be az említett újgenerációs AMD processzorok immár végleges elnevezéseit. Ezek szerint a Hammer termékcsalád kisebbik tagja, az eddig Clawhammer fejlesztési kódnevet viselő chip az idei év végén Athlon típusjelzéssel kerül majd forgalomba, a több processzorral szerelt szerver számítógépek piacára szánt, eddig Sledgehammer fejlesztési kódnevet viselő vadonatúj AMD processzor pedig Opteron néven kerül majd forgalomba a jövő év első felében. Az AMD munkatársai a szerdai "keresztelő ünnepségen" elmondták, hogy az Opteron név a latin optimus szóból ered, mely többek közt a következő jelentésekkel bír: legjobb, életerős, hatékony, nagyszerű. Az AMD a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy milyen nagy jelentőséggel bír a Hammer termékcsaládba tartozó processzorok 32-64 bites (x86-64) architektúrája, ugyanis ily módon mindenki a számára legmegfelelőbb tempóban, fokozatosan állhat át a 64 bites megoldásokra.

Különböző források szerint az Athlon típusjelzés alatt forgalomba kerülő Clawhammer processzorok forgalmazása nem az idei év legvégén, hanem már október 28-án meg fog kezdődni. Meg nem erősített információk szerint ezen vadonatúj AMD processzorok kezdőára 400 dollár körül alakul majd, míg a hozzájuk illeszkedő alaplapok ára 200 dollárnál fog kezdődni. Általánosságban egyébként elmondható, hogy a közeljövőben a Barton magos AMD processzorok lépnek a "halálra ítélt" Duron processzorok helyébe, a Clawhammer magos AMD chipek pedig a jelenlegi Athlon XP-k helyébe.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások