Kétvállra fektették a DRAM árakat

Kétvállra fektették a DRAM árakat

2002. május 10. 17:52, Péntek
Ismét padlóra kerültek a DRAM memóriaárak. A viszonyítási alapnak tekintett 128 Mbites SDRAM chipek hivatalos darabára csütörtökre 2 dollár alá süllyedt, ami 30 százalékos esés a hételeji árszinthez képest.

Ami azonban még ennél is meglepőbb az az, hogy a szakértők szerint az árzuhanásnak még koránt sincs vége, és a DRAM memóriachipek árszintje az elkövetkezeő napokban/hetekben soha nem látott szintre csökken. Az elemzők a hirtelen áresés okát a Dél-Koreai Hynix Semiconductorban látják, amely óriási mennyiségű DRAM memóriachippel öntötte el a piacot, és ezzel egy árzuhanást eredményező láncreakciót indított el a vezető gyártók, mint például a Micron Technology és Samsung Electronics körében.

A DRAM forgalmazók szerint a mostani árzuhanás pontosan úgy kezdődött, mint a korábbi, amely az elmúlt év második feléig hihetetlenül alacsony árszintet eredményezett: Az egyik vezető gyártó piaci részesedésének növelési szándékával rendkívül alacsony áron kezdte értékesíteni memóriachipjeit, a többi gyártó pedig kénytelen volt követni az árváltozást. A forgalmazók szerint a DRAM memóriaárak a közeljövőben hozzávetőleg további 25 százalékot fognak esni, vagyis a 128 Mbites SDRAM chipek darabára akár 1,50 dollár alá is zuhanhat.

Az árak további változása azonban attól is nagymértékben függ, hogy az elkövetkezendő időszakban megfelelő kereslet mutatkozik-e majd a DRAM piacon. A szakértők szerint a második negyedév ezidáig igen gyenge keresletet hozott, ami nagyban hozzájárult az árak zuhanórepüléséhez.

A 128 Mbites SDRAM chipek jelenlegi, alig 2 dolláros árszintje az előállítási költségek fedezését sem teszi lehetővé a gyártók számára. Egy 128 Mbites PC133 SDRAM chip előállítási költsége hozzávetőleg 2,80 dollár.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások