Star Wars: Az internetes klónok támadása

Star Wars: Az internetes klónok támadása

2002. május 13. 20:03, Hétfő
A következő Csillagok Háborúja epizód, a Star Wars: A klónok támadása több, mint egy héttel a mozivásznon való debütálás előtt már letölthető az internetről, ami a filmstúdiók kalózmásolás elleni harcának egyik legújabb veresége.

A Csillagok Háborúja: Második rész - A klónok támadása című film vetítése május 16-án kezdődik a mozikban. Az óriási érdeklődésre számot tartó film azonban már napok óta letölthető az internetről, ami komoly vereséget jelent a hollywoodi filmstúdióknak, amelyek minden áron vissza akarják szorítani az egyre inkább elharapódzó internetes kalózkodást.


A jelenség azonban egyáltalán nem egyedülálló. Az újonnan megjelenő audió CD-k és mozifilmek rendszerint már napokkal, esetleg hetekkel a premier előtt letölthetők a világhálón keresztül. Az Amerikai Fimstúdiók Szövetsége (MPAA - Motion Picture Association of America) hivatalos megfogalmazása szerint "Az újonnan kiadott filmek általában a premiert követő 24 órán belül elérhetőek az internetről, és a broadband internethozzáfárések terjedésével ezek letöltése egyre egyszerűbbé válik."

A különféle online fájlcsere szolgáltatások, mint például a Morpheus, melegágyat képeznek az audió CD-k, filmek, és szerzői jogok által védett szoftverek kalózmásolatainak terjedéséhez. Az elmúlt hónapban a Pókember mozifilm például egy nappal az amerikai mozipremier előtt letölthető volt.

A Star Wars epizódokat készítő Lucasfilm nem kívánta kommentálni a Csillagok Háborúja: Második rész korai internetes megjelenését. A filmek illegális terjesztésének megakadályozása egyébként az MPAA hatáskörébe tartozik. "Minden filmlopási esetet kivizsgálunk" - mondta Emily Kutner, az MPAA kalózellenes részlegének igazgatója, aki a Star Wars epizód ügyében nem kívánt nyilatkozni.

"A hivatalos premiert általában megelőzi egy bemutató vetítés, amelyre egyesek sajnos becsempésznek kamkordereket. A rögzített felvételt később elérhetővé teszik az interneten" - tette hozzá Kutner, aki szerint az MPAA rendkívül komolyan veszi az ilyen és hasonló eseteket. "Az internetes kalózok felmérhetetlen károkat okoznak a filmiparnak, és ezek a károk a szélessávú internetkapcsolatok elterjedésével csak növekedni fognak."

A Star Wars: Második rész kalózverzióját egy "F
k the Feds" elnevezésű filmkalóz csoport terjesztette el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások