Elbocsátások várhatók az IBM-nél

Elbocsátások várhatók az IBM-nél

2002. május 13. 20:05, Hétfő
A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei közé sorolt IBM Corporation a neves üzleti lap, a The Wall Street Journal legfrissebb értesülései szerint világszinten 2,5 százalékos munkaerő leépítésre készül, ami azt jelenti, hogy a cég mintegy nyolcezer alkalmazottja hamarosan utcára fog kerülni. A lap egy magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva azt állítja, hogy az összesen körülbelül 318 ezer főt foglalkoztató IBM az említett mintegy nyolcezer alkalmazottat még ebben a negyedévben el fogja bocsátani, ezenkívül pedig a lap azt is tudni véli, hogy az IBM nem minden részlegén kell egyenlő mértékű elbocsátásokra számítani, hanem sokkal inkább arról van szó, hogy az IBM egyes specifikus részlegeit illetően tervez nagyobb elbocsátásokat.

Szakértők szerint az IBM most kiszivárgott munkaerő leépítési tervezete korántsem meglepő, a cég ezen lépését ugyanis egy ideje már sejteni lehetett. Az IBM hiába a világ egyik legnagyobb számítógépgyártó cége, az immár huzamosabb ideje tapasztalható gazdasági lassulás negatív hatásai még az ekkora mamutcégeket is elérték. Mint ismeretes, az IBM képviselői idén április elején hozták nyilvánosságra a cég legfrissebb gazdasági mutatóit, melyek olyannyira gyengék voltak, hogy elmondható: ilyen mértékű bevétel- és nyereségvisszaesést a Big Blue-nak is becézett cég a '90-es évek eleje óta nem kellett elkönyveljen.

Az IBM állítólagos 2,5 százalékos munkaerő leépítési tervezetével kapcsolatban egyébként a cég New York-i képviselői egyáltalán nem kívántak nyilatkozni, az IBM európai részlegének szóvivője pedig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a The Wall Street Journal által közölt cikkben foglaltakat. Tény, hogy az IBM az aktuális piaci körülményeknek megfelelően folyamatosan megpróbálja egyensúlyban tartani munkaerejét, azonban az ügyhöz ezenfelül semmi hozzáfűzni valóm nincs - nyilatkozta az IBM európai részlegének szóvivője. Az IBM az elmúlt években szépen csöndben számos munkahelyet megszüntetett a szóvivő által említett munkaerő egyensúly fenntartási elgondolás keretein belül, így például mindenképpen említésre méltó, hogy a cég mikroelektronikai részlegétől a tavalyi év végén több mint ezer ember került az utcára. Sam Palmisano, a cég új vezérigazgatója egyébként nemrégiben körlevélben fordult a cég alkalmazottjaihoz, mely körlevélben többek közt említésre kerültek a közeljövőben lehetséges leépítések is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások