A DRAM gyártók az árak feltornászásáért küzdenek

A DRAM gyártók az árak feltornászásáért küzdenek

2002. május 14. 17:17, Kedd
A Dél-Koreai Hynix Semiconductor a napokban végignézte, ahogy a DRAM memóriachipek ára "szívszorítóan" zuhan, és úgy döntött, hogy a kapcsolatba lép a Samsung Electronics-szal, és megpróbál tenni valamit.

A Hynix a napokban abbahagyta a DRAM piac memóriachipekkel való "elhalmozását", amely egyes szakértők szerint az elmúlt héten végbement drasztikus árcsökkenés egyik kiváltó oka volt. A társaság a szállítmányok visszafogásával megpróbálja feljebb tornászni az árakat, amelyek jelenleg messze a fedezeti pont alatt mozognak, és óriási veszteségeket okoznak a gyártóknak. A társaság még a rivális, szintén Dél-Koreai Samsung Electronicsszal is felvette a kapcsolatot, hogy a két óriáscég közösen dolgozzon ki egy stratégiát a helyzet enyhítésére.

A Hynix korábban úgy gondolta, ha nagymennyiségű DRAM-mal elárasztja a piacot, bevételnövekedést érhet el, és könnyebben vissza tudja fizetni több milliárd dolláros adósságát. A helyzet azonban koránt sem így alakult, és a gyártó bevételeinek növekedése helyett az árak kezdtek zuhanórepülésbe. A viszonyítási alapnak tartott 128 Mbites SDRAM chipek darabára az elmúlt napokban 2 dollár körül volt, egy ilyen chip előállítási költsége ugyanakkor hozzávetőleg 3,50 dollár.

A Hynix és Samsung cégek azt remélik, lépésüket követően az amerikai Micron Technology is visszafogja DRAM szállítmányait, elősegítve ezzel az árak normalizálódását. Az árak reális szinten való stabilizálásához ugyanis elengedhetetlenül szükséges a Micron Technology közreműködése is.

A DRAM forgalmazók szerint a memóriaárak a PC ipar helyzetének változásától is nagymértékben függ. Amennyiben a számítógép eladások fellendülnek, várhatóan a DRAM árak is emelkedni fognak, ha viszon ez nem történik meg, újabb kritikus időszak következik a gyártók számára.

Egyes hírforrások szerint a Hynix jelenleg kettő, a Micron 1,5, a Samsung pedig egy hónapos DRAM raktárkészlettel rendelkezik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások