4 évet kapott a kalózcsoport vezetője

4 évet kapott a kalózcsoport vezetője

2002. május 19. 18:02, Vasárnap
A Virginia-i szövetségi bíró négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte John Sankus-t, a DrinkOrDie nevű szoftverkalóz csoport vezetőjét. Ez pedig egyértelműen a legszigorúbb ítélet, amelyet ezidáig szervezett szoftverkalózkodásért megítéltek.

Leonie M. Brinkema, az Egyesült Államok Körzeti Bíróságának bírója 46 hónap börtönbüntetésre ítélte a 28 éves Sankust, a DrinkOrDie kalózcsoportban betöltött tevékenységéért. Az egymással távoli, és leginkább csak online kapcsolatban álló szoftverkalózok mintegy hatvanan képezték a DrinkOrDie szoftverkalóz bandát, és szerzői jogok által védett szoftverek feltörésével, illetve szoftverek és filmek terjesztésével foglalkoztak.


A csapat logója

Az ügyészek szerint Sankus a DrinkOrDie csoport mindennapos tevékenységeit felügyelte. A szoftverkalóz februárban beismerte, hogy szervezett formájú, illegális szoftverterjesztésben vett részt, így legfeljebb öt év börtönbüntetés volt kiszabható rá. Paul J. McNulty ügyész azt reméli, hogy a hosszú börtönbüntetés elrettetni a többi szoftverkalózt. "John Sankus és csoportja az Internet arc nélküli világában tevékenykedtek, és azt hitték, sosem fogják elkapni őket" - mondta McNulty. "Nos, mint kiderült, tévedtek. A mostani ítélet, illetve a soron következők remélhetőleg világos üzenetet küldenek azoknak, akik hasonlóképp, a világháló névtelensége mögé bújva illegális tevékenységet folytatnak."

Barry Erickson, a Symantec egykori alkalmazottja volt a DrinkOrDie első elítéltje, ő 33 hónap börtönbüntetést kapott. Az ügyészek szerint ezidáig kilenc DrinkOrDie tag vallotta be bűnösségét, de további öt tag áll előzetes letartóztatásban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások