Másolásvédett CD-t sokszorosítani filctollal?

Másolásvédett CD-t sokszorosítani filctollal?

2002. május 22. 17:50, Szerda
Miközben a lemezkiadók bonyolult technológiákkal igyekeznek meggátolni az audió CD-k lemásolását, a leleményes felhasználók primitív módszerekkel kijátsszák azokat.

A legutóbbi "áldozat" a Sony Music Key2Audio elnevezésű audió CD másolásvédelmi technológiája, amelynek a 200 Ft-os filctollak okozhatják a vesztét.

A napokban elterjedt a hír az Interneten, miszerint a Key2Audio technológiával védett zenei CD lemezek szélét filctollal körbe kell satírozni, és a számítógépes meghajtók máris a legnagyobb örömmel olvassák és másolják azokat.

A audió CD lemezek számítógépeken való lejátszásának megakadályozása az illegális másolás, illetve az interneten keresztüli terjesztés megfékezését hivatott szolgálni. A PC-kkel való inkompatibilitás azonban nem csak azon felhasználókat bosszantja, akik illegális másolatokat akartak készíteni a lemezekről.

A Reuters szakértőinek hétfőn alkalmuk nyílt letesztelni a "filctollas" technikát Celine Dion "A new day has come" című, Key2Audio technológiával védett audiólemezén. A másolásvédett lemezzel eredeti formájában nem bírtak megbírkózni a számítógépes meghajtók. Az adathordozó (fényes) oldal szélének filctollal való lesatírozását követően azonban az eszközök szélsebesen, és nem elhanyagolható szempontból hibamentesen kezdték lemásolni az audiósávokat, és a lejátszás sem jelentett problémát.

Egyes internetes hírek szerint hasonló eredményt lehet elérni címkék alkalmazásával is, amelyek szintúgy alkalmasak a lemez külső szélén elhelyezkedő, olvasási hibát okozó, szándékosan elrontott biztonsági adatsáv eltakarására. Ezek után aligha meglepő, hogy egyesek szerint a többi másolásvédelmi technológia is kijátszható ilyen, és hasonló módszerekkel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások