Italt hoz, altatódalt énekel az új robot

Italt hoz, altatódalt énekel az új robot

2002. május 28. 13:25, Kedd
Képzelj el egy olyan robotot, amely sört hoz a hűtőből, ezt követően pedig bemegy a gyerekszobába, és altatódalt énekel a gyermeknek. Mindezt persze úgy, hogy közben fotókat küld a többszáz kilométerre lakó nagyinak.

Az újonnan létrehozott Evolution Robotics most mutatta be a "személyi robot"-ot, amely egy laptop számítógépre épített robotikus szerkezet. Az ER1 elnevezésű robot olyan automatizált funkciókat képes elvégezni, amelyek nem is olyan régen még meglehetősen vad sci-fi-nek számítottak volna.

A felhasználó bármilyen laptop számítógépet rácsatlakoztathat a "csináld magad" csomagban 499, összeszerelve pedig 599 dolláros robotra, amelynek áramforrása egyelőre azonban nem köthető össze a hordozható számítógép akkumulátorával. A jövőbeli, módosított változatok természetesen a hálózati feszültségről való feltöltést is lehetővé fogják tenni...


"Ez egy totyogó kisgyerekhez hasonló robot" - mondta Mike Dooley, az Evolution Robotics termékmenedzsere. A Las Vegas-i Electronic Entertainment Expo (E3) kiállításon bemutatott robot otthoni célra szánt változata egy kezdetleges vizuális tanítórendszert tartalmaz. A robot egy webkamera, illetve a mellékelt szoftver segítségével betanítható bizonyos tárgyak felismerésére, illetve meghatározott teendők elvégzésére.

A gyártó az E3 kiállításon berendezett egy ideiglenes nappali szobát, ahol a szakemberek bemutatóként egy kólás dobozt mutattak fel a robotnak. Az ER1 a doboz felismerését követően a hűtőhöz ment, három különböző kólásdobozból kiválasztotta a megfelelőt, és "felszolgálta" azt.

Az eszköz egyelőre természetesen még csak néhány kezdetleges funkcióra képes, ráadásul azokra sem hiba nélkül. Az ER1 a bemutató alkalmával például elejtett egy szódásüveget. Dooley szerint a "bűnös" robotkar még csak egy korai prototípus, és a végleges modell csak az év második felétől lesz elérhető. Az Evolution Robotics menedzsere leszögezte, hogy a robot egyelőre csak hobbieszközként használható.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások