Ideiglenes hiány a grafikus chipek piacán

Ideiglenes hiány a grafikus chipek piacán

2002. május 28. 17:56, Kedd
A grafikus kártyák gyártói szerint az Intel Brookdale-D chipkészletes alaplapok raktárkészleteinek kiürítésével egyidőben ideiglenes hiány alakult ki az alsókategóriás grafikus processzorokból.

Az Intel új, integrált grafikus maggal rendelkező i845G, illetve i845GL Pentium 4-alapú chipkészleteinek megjelenésével egyidőben az alaplapgyártók igyekeztek minél hamarabb megszabadulni a diszkrét (grafikus maggal nem rendelkező) i845D chipsetre épülő alaplapok felhalmozott raktárkészleteitől. Az olcsó alaplapokkal együtt az elmúlt néhány hétben azonban nagymennyiségben fogytak az olcsó grafikus kártyák is, ami az utóbbi megoldások ideiglenes hiányához vezetett.

Mivel az új, 533 MHz-es Pentium 4 rendszerbuszt nem támogató, i845D chipkészlettel szerelt alaplapok felhalmozott raktárkészleteiből még mindig jókora mennyiség van a társaságok nyakán, a videókártya gyártók szerint az alsó- és középkategóriás grafikus kártyák iránti erős kereslet legalább június végéig megmarad. A grafikus processzorok vezető gyártói, mint az nVidia Corp. és az ATI Technologies, a meglehetősen gyengén alakuló piaci viszonyok miatt hosszabb távon azonban nem számítanak jó eredményekre, ezért jelenleg nem is tervezik növelni a hiánycikknek számító alsókategóriás chipek gyártási mennyiségét.

A videókártya gyártók szerint azok a társaságok, amelyek leginkább a kiskereskedelmi- és klónszektort célozzák termékeikkel, májusban az előző hónaphoz képest igen jó eredményeket fognak elérni. Az OEM számítógépgyártók rendeléseire támaszkodó cégek várható májusi eredményei viszont meglehetősen bizonytalanok.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások