Kihalófélben a katódsugárcsöves monitorok

Kihalófélben a katódsugárcsöves monitorok

2002. június 10. 13:45, Hétfő
A nagy, melegedő, sokat fogyasztó, és bizonyos esetekben a szemet is rontó katódsugárcsöves (CRT) monitorok lassan történelemmé válnak, legalábbis ami a gyártók termékpalettáját illeti.

Mindez erősen megmutatkozott a napokban megrendezett Computex Taipei 2002 kiállításon is, ahol az LCD monitorokat gyártó társaságok végtelen sora népszerűsítette termékeit a felhasználóknak, akik "boldogan" fizetik ki egy-egy katódsugárcsöves (CRT - Cathode Ray Tube) monitor árának három- négyszeresét az új lapos kijelzőkért.

"A CRT monitorok virtuálisan eltűnnek a közeljövőben" - mondta Andrew De Jong, az ausztrál PC forgalmazó Dreamworks IT igazgatója. Egy tajvani piackutató cég szerint 2005-ben várhatóan mintegy 141 millió monitor fog gazdára találni, amelynek több, mint fele LCD (Liquid Crystal Display - Folyadékkristályos Kijelző) technológiára fog épülni. Viszonyításképp a tavaly eladott 106 millió monitor alig 15 százaléka volt folyadékkristályos megoldás.

Eizo CRT és LCD monitorok

Az LCD monitorok növekvő ára, illetve az eszközök iránt mutatkozó kereslet fokozódása jelentősen megemelte a gyártók részvényárfolyamát az év első negyedében. Az árfolyamok azóta a várható túltermelés miatt némiképp visszaestek.

A lapos monitorok előnyei nyilvánvalóak: Kisebb helyet foglalnak az íróasztalon, kevesebbet fogyasztanak, kevesebb hőt termelnek, és egyes -korszerűtlen- CRT monitorokkal ellenben a szemet sem károsítják.

2001-ben összesen mintegy 15,4 millió LCD monitor kelt el világszerte a notebookokban alkalmazott kijelzőkön kívül. Mindez több, mint 100 százalékos növekedést jelent, amelyet az eszközök rohamosan csökkenő ára tett lehetővé. Az LCD monitorok térhódítása a helyhiánnyal küszködő ázsiai országokban volt a legszembetűnőbb. Japánban például a tavaly eladott PC-k több, mint fele ilyen megoldásra épült.

Az Egyesült Államokban tavaly eladott PC-k 30 százaléka rendelkezett LCD monitorral, a szegényebb országokban a technológia térhódítása azonban ennél jóval lassabb.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások