Sugárellenes tablettákat vásárolnak az amerikaiak

Sugárellenes tablettákat vásárolnak az amerikaiak

2002. június 14. 14:55, Péntek
A egyes online kereskedők ráébredtek, hogy a félelem jól árusít. A napokban elterjedt, újabb terrortámadást valószínűsítő hírek hatására az amerikaiak sugárellenes gyógyszereket kezdtek vásárolni.

A kálium-jódid tablettákat árusító kereskedők az elmúlt napokban eladásaik egekbe szökését követhették nyomon. A kálium-jódid a rádióaktív sugárzás emberi szervezetre gyakorolt hatásait csökkenti, az amerikaiak pedig újabban szükségesnek találják az esetleges sugárveszélyre való felkészülést.

Az elmúlt napokban elterjedt a hír, miszerint egy terrorista csoport úgynevezett "piszkos bombát" (dirty bomb) akart felrobbantani az Egyesült Államokban. A "piszkos bomba" nem atombomba, de rádioaktív sugárzást kibocsátó szennyezőanyagot terít szét a robbanás körzetében.

Az amerikai kormányszervezetek és lakosok a hírek hallatán megrohamozták a kálium-jódid tablettákat árusító kereskedéseket, és többek között az online forgalmazókat is. "Hétfőt, vagyis a piszkos bombáról szóló híreket követően majdnem ezerszeresére növekedett a forgalmunk" - mondta Troy Jones, a NukePills.com alapítója.

A piszkos-, illetve atombombáktól való félelem mellett az amerikaiak tavaly szeptember 11. óta nukleáris létesítményeiket sem érzik biztonságban, ami miatt az emberek méginkább tartanak a radioaktív sugázástól. Mindez persze azoknak kedvez, akik atombunkert, gázálarcot, illetve sugárellenes tablettát árulnak.

A kálium-jódid tabletta formájában szedhető be. A hatóanyag meggátolja a radioaktív jód pajzsmirigyben való felszívódását, amely rákos megbetegedéseket okozna. Egy atomrobbanás, illetve atomreaktor baleset esetén a radioaktív jód az az anyag, amely hosszú felezési ideje miatt akár többszáz mérföldes távolságokra is eljuthat. A kálium-jódid tabletta sem védi azonban meg a szervezetet egy atomrobbanás közvetlen hatásaitól, mint például a gamma sugárzás.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások