Mit árul el rólunk számítógépünk?

Mit árul el rólunk számítógépünk?

2002. június 18. 10:50, Kedd
Az előttünk lévő számítógép számos információt elárul bensőnkről. A pszichológusok szerint az operációs rendszer grafikus képernyője ugyanúgy jellemez minket, mint valódi iróasztalunk. Persze nem az adott képernyővédő vagy a háttérkép a jellemző.

"Ahogy az emberek elrendezik asztalukon a külfönféle dolgokat, az elárulja az életükben fontos dolgok sorrendjét is." - nyilatkozta Ben Williams vállalati pszichológus. "Ez alapján meg lehet mondani, hogy proaktív emberek vagyunk, akik a dolgok előtt járnak, vagy reaktívak, akik várnak hogy a dolgok megtörténjenek és csak utána válaszolnak rájuk."


Általában a vállalati számítógépeknél az emberek első dolga az egyéni beállítás. A pszichológusok szerint számítógépünket személyes területnek tekintjük, és a számunkra leginkább mefelelően állítjuk be. "Ha képeket vagy játékokat rakunk a monitorra, akkor biztosan sok időt töltünk el előtte" - mondta Williams. "Akárhogy is néz ki, ezzel kijelentjük, hogy ez a mi területünk, hozzánk tartozik. Az egéralátétünk nemcsak az érdeklödési körünket határozhatja meg, de az értékrendünkre is utal. Az emberek szeretik kimutatni életszemléletüket és hitüket."

A képernyőt elemezve, az általunk használt képek, vagy akár csak az ikonok elrendezése is sok dolgot elárul belső vágyainkról vagy ambicióinkról. Ugyanúgy jellemzi az embert a tiszta, egyszerűen átlátható felület, mint a túlzsúfolt, tarkabarka ikonokkal és csicsás háttérképpel beállított gép. Amíg sok ember csak a vállalati képernyővédőt használja, mások személyes érdeklődésüknek megfelelőt, pl. egy búvárnál nagyobb valószinüséggel van halas, vízhez kapcsolodó háttér, mint egyéb. A windows asztal megjelenése abba is betekintést nyújt, hogy mennyire érezzük magunkénak a technológiát, mennyire komfortosan kezeljük.

"Valószínű, hogy akinek üres a desktopja, az technikailag naivabb." - közölte Williams. "A számos aprósággal, izgő-mozgó dolgokkal telezsúfolt asztal a számítógép iránt érdeklödőbb személyiségre utal. Ők tudják hogy és honnan töltsék le ezeket a dolgokat, hogyan installálják és tárolják. Ezzel azt mondják, meg tudom tenni, enyém a legnagyobb, legjobb, legerősebb stb. Ez a macho viselkedésmódra hasonlít."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások