A gyengülő kereslet ellenére nem csökken az LCD-k ára

A gyengülő kereslet ellenére nem csökken az LCD-k ára

2002. június 19. 09:14, Szerda
Az LCD kijelzők iránti kereslet a második negyedévben némileg visszaesett, mindez azonban nem gerjesztett árcsökkenést az LCD monitorok és kijelzők piacán.

A folyadékkristályos (LCD) kijelzők és monitorok ára az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett, amit a gyártók bizonyos alapanyagok hiányával magyaráztak. A második negyedév azonban a korábban lendületesen növekvő kereslet visszaesését hozta, amely többek között az emelkedő áraknak, illetve a szezonális kereslet ingadozásnak tudható be.

Egyes hírforrások szerint az LCD gyártók a csökkenő kereslet ellenére sem tervezik mérsékelni áraikat, jó esély van azonban arra, hogy a folyamatos áremelkedés véget érjen. Az LCD panelek darabára jelenleg nagymértékben függ a rendelési mennyiségtől, az adott modell korszerűségétől, illetve a gyártó raktárkészleteinek nagyságától.

Egyes szakértők úgy vélik, az Intel azon lépése, hogy a kifutóban lévő Pentium III-alapú processzorok árát kisebb mértékben csökkentette a Pentium 4-alapú modelleknél, számos felhasználót eltántorított az új számítógép vásárlásától. Mindez közvetetten az LCD monitorok, illetve kijelzők iránti kereslet csökkenéséhez vezetett.

A gyártók azonban nem hajlandóak nyíltan csökkenteni kijelzőik árát, mivel attól tartanak, hogy egy ilyen lépés befolyásolná várható eredményeiket, illetve részvényárfolyamaikat. Márpedig a társaságoknak a második félévben jelentős befektetésekre lesz szükségük az ötödik generációs LCD gyártósorok kiépítéséhez.

A tajvani TFT LCD gyártók szerint a tény, hogy az LG.Philips LCD, illetve Samsung Electronics cégek az év második felében megkezdik a termelést az 5. generációs gyártósorokkal, a kapacitás kezdeti szűkössége miatt nem befolyásolja jelentősen az idei eredményeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások