A .Net-alapú szoftverek rejtett költségei

A .Net-alapú szoftverek rejtett költségei

2002. június 24. 02:36, Hétfő
Azok a társaságok, amelyek át akarják alakítani programjaikat a Microsoft .Net szoftvereknek megfelelően, jelentős költségvonzattal számolhatnak - állítja a Gartner piackutató cég.

A Gartner által kidolgozott költségmodell a régebbi Windows programok .Net-hez való átalakításának költségeit vizsgálja. A piackutató cég szerint a .Net platformra való átírás költsége nagyjából az eredeti szoftverfejlesztési költség 40 - 60 százaléka.

Mindez komoly csapás lehet a költségeik minimalizálására törekvő informatikai társaságoknak, és ez alól a Windows-alapú programozásban jártas cégek sem képeznek kivételt.

Egy új szoftververzióra való átállás általában nem jár jelentős költségekkel, mint azonban Mark Driver, a Gartner munkatársa hansúlyozza, a .Net nem egyszerűen egy új Windows kiadás. - Az emberek azt hiszik, az átállás költsége nem lesz több, mint korábban, amikor egy-egy új szoftververzióra tértek át - mondta Driver. - A .Net esetében azonban más a helyzet - tette hozzá.

Ari Bixhorn, a Microsoft Visual Basic.Net termékmenedzsere nem ért egyet a Gartner következtetéseivel. Elmondása szerint a legtöbb .Net konverzió hozzávetőleg 95 százalékban hibamentes, vagyis az átírás kültsége várhatóan sokkal alacsonyabb lesz, mint amit a Gartner becsült.

A Gartner költségmodellje ugyanakkor azért mutat nagyobb értékeket, mert a társaság a kódkonverzión kívül más tényezőket is figyelembe vett, mint például oktatás, és kiesett termelékenység. Bixhord viszont a Gartnerrel szemben nem lát efféle, számottevő problémákat.

A Microsoft .Net kezdeményezése új Windows kiadásokat, illetve jelentősen átformált szerver szoftvereket, és fejlesztőrendszereket foglal magába. A tervezet célja egy, az Internetre támaszkodó szoftveres platform, valamint infrastruktúra kialakítása. A .Net legfőbb alkalmazási területei a webes szolgáltatások, amelyek esetében az új megoldás jelentősen megkönnyíti a vállalati számítógépes rendszerek internetes összekapcsolását.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy a .Net-re való átállás költségvonzata mennyire tartja vissza az új web-alapú szolgáltatások megjelenését, mindenesetre számos társaság jelenleg inkább még vár a nagyobb kaliberű projektek elindításával.

Driver a jelenlegi bizonytalanság, illetve a magas átállási költségek ellenére úgy véli, hosszútávon a .Net-re való átállás növeli a termelékenységet, és hatékonyabb munkát tesz lehetővé a cégen belül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások