Növeli a netezési kedvet a broadband

Növeli a netezési kedvet a broadband

2002. június 26. 11:51, Szerda
A szélessávú (broadband) internethozzáféréssel rendelkező felhasználók általában több időt töltenek a világhálón, és idejük kevesebb részében mennek vásárolni, illetve néznek televíziót, mint a modemes hozzáféréssel netezők. Legalábbis ez derül ki egy, a napokban kiadott amerikai felmérésből.

A modemes hozzáféréssel rendelkező felhasználókhoz képest a broadband tulajdonosok sokkalta szélesebb körű tevékenységet is folytatnak az interneten, amely a gyorsabb elérés egyenes következménye. A Pew Internet and American Life Project felmérése szerint ezek a felhasználók gyakrabban töltenek le audió- és videófájlokat, továbbítanak fényképfelvételeket, készítenek weboldalakat, illetve vásárolnak online.

A broadband tualjdonosok a Pew szerint átlagosan napi 95 percet töltenek el a világhálón, a modemes hozzáférésen keresztül internetezők pedig csak 83 percet. A tanulmány szerint a broadband felhasználók gyakrabban folytatják munkájukat otthonukban, amely gyakran a televíziózást, olvasást, és a vásárlást csökkenti. A megkérdezett felhasználók ugyanakkor azt állítják, a szélessávú hozzáférés nem csökkentette barátaikkal és szeretteikkel töltött idejüket.

"Ezek a felhasználók azok, akik igazán ki tudják használni az internet előnyeit" - mondta Lee Rainie, a Pew projekt igazgatója. "Ez nem egy közvetítési média. A broadband lehetővé teszi az embereknek, hogy maguk alkossanak" - tette hozzá.

A szélessávú internethozzáférések elterjedése azonban számos problémát is felvetett. A broadband kapcsolatok, amelyek jelenleg minden tizedik amerikai háztartásban vannak jelen, soha nem látott mértékű illegális zene- és videóterjesztést indítottak el, ráadásul magas előfizetési díjaikon keresztül egyesek szerint az embereket is még jobban megosztják.

Az elemzők szerint a broadband olyan, mint minden más újdonság, amelyet először mindig a tehetősebbek, illetve az adott terület megszállotjai szereznek meg. A modemes kapcsolattal rendelkezők azonban szintén elérkezettnek látják az időt a nagysebességű kapcsolat bevezetésére. A megkérdezett modemes netezők 40 százaléka le szeretné cserélni hozzáférését, de anyagi, illetve elérhetőségi korlátokba ütközött.

A Pew project január 29. és február 20. között 507 felhasználót kérdezett meg a felmérés elkészítéséhez.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások