Új iraki SAM kilövőállást azonosítottak

Új iraki SAM kilövőállást azonosítottak

2002. július 1. 16:04, Hétfő
Az irakiak egy új mobil SAM (surface-to-air missile - föld-levegő rakéta) kilövőállást fejlesztettek ki, amit ki is használnak annak érdekében, hogy az amerikai és a brit repülők betartsák a repülési tilalommal rendelkező zónákat.

Az Egyesült Királyság Honvédelmi Minisztériuma által nyilvánosságra hozott képeken a déli tiltott zónában látható egy kihelyezett SAM kilövő rendszer, amint épp RAF (Royal Air Force - Királyi Légierő) gépekre lövi ki a rakétákat. Az új iraki rendszer iker S-125 Neva (NATO rendszerben: SA-3 'Goa') rakétákat tartalmaz egy forgó kilövőálláson, amelyet egy hat- vagy nyolckerekű teherautó szállít.

A kilövőállást egy RAF Tornado fedezte fel egy őrjárat során

Az S-125-öket eredetileg még a Szovjetunió szállította Iraknak az 1970-es és '80-as években, de ezeket még fix helyzetű kilövőállásokról indították. Azzal, hogy a kilövőállásokat mobillá tették, alaposan megnehezítették az USA és az Egyesült Királyság helyzetét az iraki légvédelem megfigyelésében.

Május utolsó két hetében az irakiak keményen felléptek az amerikai és brit légi őrjáratok zaklatása ellen. A Pentagon az év első négy hónapjában mindössze 25 légi incidenst jelentett a tiltott repülési zónákkal kapcsolatban, ami azt jelentette, hogy Irak visszafogta magát a betolakodó repülőgépek támadásában. A támadások mostani mértéke azonban azt mutatja, hogy ezt a visszafogott időszakot az irakiak valójában a hatékonyabb védelmi felkészülésre használták fel.

Az irakiak kisebb sikert könyvelhettek el május 26-án, amikoris állításuk szerint sikerült leszedniük egy "rejtélyes" UAV-ot (unmanned air vehicle - ember nélküli repülő jármű) az ország északi részén. Az iraki televízió rövid bevágásokat mutatott az azonosítatlan UAV-ról, amely látszólag nem szenvedett túlságosan komoly sérüléseket a légelhárító fegyverek tüzétől.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások