A digitális média piacát is megnyeri a Microsoft?

A digitális média piacát is megnyeri a Microsoft?

2002. július 2. 11:26, Kedd


Az utóbbi időben kiélezett küzdelem látszik körvonalazódni a digitális média piacon, amely eldöntheti, hogy a felhasználók áttérnek-e a Microsoft fájlformátumaira, vagy továbbra is életben maradnak a versenytársak technológiái.

Egyik oldalon a szoftveróriás Microsoft saját, zárt Windows Media technológiáit, illetve utódjukat, a közeljövőben megjelenő Corona-t próbálja egyeduralkodóvá tenni. A másik oldalon többek között ott áll a RealNetworks, amely számos más digitális média fájlformátumot támogat, illetve az Apple Computer. Az utóbbi társaságok a nyílt MPEG-4 szabványt szeretnék általánosan elfogadtatni.

A Microsoft jelenleg számos komoly akadállyal kénytelen szembenézni a piacon, ami például a médiaanyagok tulajdonosainak és forgalmazóinak ellenállásában nyilvánul meg. A tartalomszolgáltatók a legtöbb esetben nem hajlandók átadni üzleti tevékenységük egyik kritikus komponensét egyetlen technológiai szállítónak. A lemezkiadók, filmstúdiók, és kábelszolgáltatók egy-két kivétellel a nyílt szabványokat támogatják, amelyek biztosítják a platformok közötti kompatibilitást, és kiegyenlítettebb licenszelési feltételeket valósítanak meg.

A kínálkozó lehetőségek ugyanakkor megérik az egyedüli küzdelem kockázatát a Microsoft számára, mivel a társaság az íróasztalon túl is komoly piacokat lát a Windows számára, úgymint például média szerverekben, kéziszámítógépekben, és otthoni digitális szórakoztatóelektronikai eszközökben.

"A szórakoztatóipari szolgáltatásokra való váltás kulcsfontosságú lesz csakúgy, mint a szerverek és fájlformátumok feletti befolyás. Az egész erről szól" - mondta Michael Gartenberg, a Juniper Research elemzője.

Az MPEG-4, mint ismeretes, a kábeles, földi sugárzású, műholdas, és webes műsortovábbítás alapkövének tekintett MPEG-1 és MPEG-2 technológiák utódja. Az MPEG-2 szabványt a hollywoodi filmstúdiók a DVD-Video lemezek adattömörítési szabványának is elfogadták. Az MPEG-4 mindezek mellett gyakorlatilag az MP3 audióformátum lehetséges leváltójának is tekinthető.


Ami a zárt megoldásokat illeti, mind a Microsoft, mind a RealNetworks kínál saját audió-, illeve videótechnológiát. Az Apple Computer szintén jelentős résztvevő a piacon, mivel a társaság QuickTime eszközei a legelterjedtebbek a digitális médiaanyagok készítéséhez.

Ebben a kiélezett helyzetben egyelőre úgy tűnik, hogy a Microsoft előnyt tud szerezni a riválisokkal szemben. Erre a legjobb példa a Nielsen/NetRatings internetes piackutató cég közelmúltban kiadott jelentése, amely a Microsoft és a RealNetworks párharcáról számol be a digitális média fájlformátumok piacán, és amely a Microsoft Windows Media formátumok lassú, de egyértelmű előretöréséről számol be.

A Windows Media formátum térhódítása több egyéb tényező mellett részben annak tudható be, hogy a szoftveróriás Microsoft egyre több funkciót integrál Windows operációs rendszerébe, ezáltal saját formátumának alkalmazására ösztönözve a felhasználókat. Ez a magatartás azonban egyáltalán nem nyerte el a riválisok tetszését, így a társaság jelenleg alig látszik ki az antitröszt perek áradatából.


 [1] 2 3 4 5  Következő oldal >>


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások