AMD alaplap áradat az ASUS-tól

AMD alaplap áradat az ASUS-tól

2002. július 1. 23:11, Hétfő
Azt hiszem nem tévedek, amikor azt mondom, hogy a felhasználókhoz hasonlóan a tajvani alaplapgyártó cégek is türelmetlenül várják az AMD nyolcadik generációs Hammer processzorainak, és elsősorban a ClawHammer chipeknek a közeljövőbeli debütálását. Mint ahogy arról az elmúlt napokban beszámoltunk, az MSI első ClawHammer kompatibilis alaplapjainak nem megvásárolható prototípusai nemrégiben már fel is tűntek a japán számítástechnikai kereskedések kirakataiban, most pedig arról adhatunk hírt, hogy az ASUS közeljövőben napvilágot látó tizenkilenc vadonatúj alaplapjából hét darab a Socket 475-ös foglalatba helyezhető AMD ClawHammer processzorok fogadására lesz felkészítve. Összességében egyébként elmondható, hogy a kiváló minőségű termékeiről híres ASUS a közeljövőben nagyobb figyelmet szentel majd az AMD-s alaplapoknak, mint Inteles társaiknak.

A legfrissebb ASUS roadmap szerint a tajvani gyártó az idei év utolsó negyedévében számos olyan alaplapot dob majd piacra, mely a várhatóan Athlon típusjelzéssel forgalomba kerülő, jelenleg még ClawHammer fejlesztési kódnevet viselő AMD processzorok fogadására lesz képes. Konkrét példákat tekintve, az ASUS K8M típusjelzésú alaplap újdonság az AMD saját fejlesztésű Hammer chipsetére fog épülni, az ASUS K8V esetében a tajvani VIA Technologies K8HTB típusjelzésű alaplapi chipkészlete jut majd fontos szerephez, az ASUS K8A az Acer Laboratories Inc. (ALi) 1687-es chipsetére fog épülni, az ASUS K8S típusú új alaplap pedig a Silicon Integrated Systems-féle (SiS) 755-ös chipkészletre fog támaszkodni. Az ASUS ezen alaplapok mellett az integrált chipsetekre épülő Hammer alaplapokra is nagy hangsúlyt kíván helyezni, így mindenképpen említést kell tennünk az Nvidia chipsetre épülő ASUS K8N-ről, a SiS 760 chipsetes ASUS K8S-VM-ről, valamint az ALi M1688-as chipkészletére épülő ASUS K8A-VM típusú alaplap újdonságról. Az ASUS ezenkívül várhatóan még az idén bejelenti majd vadonatúj, Terminator névre hallgató, ClawHammer alapú barebone rendszerét, mely egy a VIA K8HTB chipsetét felvonultató, MicroATX formátumú alaplapra fog épülni.

Socket A fronton hamarosan érkeznek a DDR333, illetve DDR400 memóriákat támogató, AGP8x-os slottal ellátott új ASUS alaplapok. Ilyen alaplap újdonság lesz többek közt az Nvidia Crush 17-re épülő ASUS A7N8x, a VIA KT400-as chipsetre épülő ASUS A7V8X, az ALi M1667 chipsetes ASUS A7A8X, valamint a SiS 746 chipkészletes ASUS A7S8X.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások