Hamarosan megérkezik az Nvidia nForce 2

Hamarosan megérkezik az Nvidia nForce 2

2002. július 7. 14:54, Vasárnap
Mint ismeretes, a világ vezető grafikuskártya gyártója, az Nvidia az nForce révén a tavalyi évben megjelent az alaplapi chipkészletek piacán. Az Nvidia ezen első alaplapi chipsetét a felhasználók nem kis lelkesedéssel várták, azonban már az első nForce tesztekből kiderült, hogy az Nvidia újdonsága sajnos korántsem képes a hozzá fűzött remények beváltására. Az Nvidia ennek ellenére nem adja fel a reményt, hogy egyszer majd ebben a piaci szegmensben is sikeres lehet, melynek ékes bizonyítéka, hogy a legfrissebb információk szerint július 16-án lerántja majd a leplet az Advanced Micro Devices (AMD) platformra szánt második generációs chipsetéről, az nForce 2-ről.

Nvidiához közeli források szerint a gyártó ezen a napon Crush 18D típusjelzéssel egy diszkrét, valamint Crush 18G néven egy integrált chipsetet fog bemutatni, és, ha minden igaz, akkor a felhasználók már augusztus folyamán találkozhatnak majd az ezen új Nvidia chipsetekre épülő vadonatúj alaplapokkal. Zárójelben megjegyzem, hogy az Nvidia az első generációs nForce piaci debütálásának esetében tavaly nem tudta tartani magát korábban tett ígéreteihez, tehát az nForce 2 chipsetes alaplapok augusztusi debütálási időpontját kéretik némi fenntartással kezelni.

Az alaplapgyártó cégek azt vetítik előre, hogy az Nvidia nForce 2 várhatóan sokkal sikeresebb lesz elődjénél, ami nagyrészt az új chipset kiváló ár/teljesítmény mutatójával magyarázható. A DDR400 memória támogatással rendelkező, AMD frontra szánt új Nvidia chipkészlet integrált USB 2.0, IEEE 1394, valamint ATA-133 kontrollerrel fog rendelkezni, tehát az általa nyújtott szolgáltatások tekintetében a siker garantált. Az nForce 2 integrált grafikus maggal rendelkező változata, a Crush 18G fejlesztési kódnevet viselő chip egy Nvidia GeForce4 MX440-es grafikus megoldást tudhat magáénak, vagyis az nForce 2 grafikus teljesítménye a várakozások szerint jóval nagyobb lesz, mint a fő konkurens Intel i845G chipsetének a teljesítménye. Ez utóbbi, integrált grafikus maggal rendelkező Intel chipset grafikus teljesítménye egyébként leginkább az Nvidia-féle GeForce2 MX200-as chipek teljesítményéhez hasonló. Az nForce2 chipsetek ára egyelőre nem ismert, azonban különböző források szerint az Nvidia mindkét chipset újdonságát kedvezőbb áron kínálja majd, mint az első generációs nForce chipseteket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások