Láthatáron az újgenerációs IBM PowerPC chipek

Láthatáron az újgenerációs IBM PowerPC chipek

2002. augusztus 9. 14:11, Péntek
Az IBM munkatársai a napokban arról számoltak be, hogy a cég boszorkánykonyhájában egy olyan, minden eddiginél nagyobb teljesítményű, elsősorban asztali számítógépekbe szánt PowerPC mikroprocesszor van készülőben, mely nagy mértékben a szerver számítógépekben helyet kapó Power4 processzorok esetében használatos technológiákra fog épülni. Habár ez utóbbi IBM chipek más kialakítással és más elnevezéssel rendelkeznek, mint egyszerűbb társaik, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a Power4 chipek valójában PowerPC-s alapokon nyugszanak. A PowerPC és a Power4 chip termékcsalád azonos architekturális elgondolásokra épül, azonban a Power4 processzorok olyan technológiai fejlesztéseket is tartalmaznak, melyek a PowerPC termékcsaládban eddig nem kaptak helyet.

A cikk elején említett vadonatúj PowerPC processzorról a Big Blue először várhatóan az idén ősszel megrendezendő Microprocessor Forum keretein belül tart majd komolyabb előadást, annyit azonban már most is tudni lehet, hogy az új, 64 bites PowerPC chipek elődeiknél magasabb frekvencián fognak működni, valamint hogy az IBM az asztali számítógépek mellett a belépőszintű szerver számítógépek piacán is fontos szerepet szán majd nekik. A 64 bites számítógépek előnye a 32 bites rendszerekhez képest többek közt a nagyobb címezhető memóriában, valamint a nagyobb teljesítményben nyilvánul meg, persze mindehhez megfelelő szoftverek is szükségeltetnek.

Az IBM egyébként különböző források szerint meg is kezdte az udvarlást az Apple Computernél az újgenerációs PowerPC processzorok kapcsán, vagyis komoly esély mutatkozik arra, hogy ezen új IBM processzorokkal a jövőben többek közt az Apple Computer számítógépeiben is találkozhatunk majd. Az IBM azt ígéri, hogy az újfajta PowerPC processzorok jelentősen nagyobb teljesítményre lesznek képesek, mint a cég asztali számítógépbe szánt jelenlegi PowerPC 750-es processzorai. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az új PowerPC chipek frekvenciája hogyan alakul majd, azonban különböző források szerint az IBM a 2 GHz-es működési frekvenciát célozza meg új processzoraival. Az újgenerációs PowerPC chipek megjelenési időpontja egyelőre ugyancsak kérdéses.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások