Komoly támogatók a Linux mögött

Komoly támogatók a Linux mögött

2002. augusztus 10. 14:27, Szombat
A napokban zajló LinuxWorld Conference and Expo nevezetű rangos szakmai összejövetel kapcsán az olyan nagy számítógépgyártó cégek, mint például az IBM, vagy a Hewlett-Packard minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni arra, hogy a nyílt forrású Linux operációs rendszer milyen jól teljesít a különböző felhasználási területeken. Különböző források szerint a Big Blue arra készül, hogy a LinuxWorld kiállításon bejelenti: két nagy partnere, a Deutsche Telekom, valamint az Air New Zealand olyan IBM mainframe számítógépeket használ, melyeken az operációs rendszer szerepét nem más, mint a Linux tölti be. Ezzel párhuzamosan a konkurens Hewlett-Packard várhatóan arról számol majd be a Linuxworld keretein belül, hogy az egyik komolyabb partnere, az L-3 Communications Linux-szal ellátott számítógépes rendszer segítségével ellenőrzi a repülőtéren megforduló csomagokat. Az IBM és a Hewlett-Packard tehát a LinuxWorld kiállítást használja fel annak érdekében, hogy tudatosítsa a felhasználókkal: a Linux igen is megérett a széles körben történő felhasználásra, és komoly alternatívát jelent az egyéb operációs rendszerek számára.

Szakértők szerint egyébként mostanság az a tendencia, hogy a Microsoft kivételével szinte az összes, magára valamit is adó technológiai cég támogatja a nyílt forrású Linuxot. Konkrét példákat tekintve, a chipgyártók közül az Intel és az AMD egyaránt nagy hangsúlyt fektet a Linuxra, a szoftverfejlesztő cégek közül pedig többek közt a Veritas, a BEA Systems, az Oracle és az SAP is komolyan szimpatizál az alternatív operációs rendszerrel.

A számítógépgyártó cégek közül a Hewlett-Packard az egyik legjelentősebb Linux támogató, főleg mióta idén májusban fuzionált a Compaq Computerrel, és ily módon hozzájutott az Intel processzoros ProLiant szerver számítógép termékcsaládhoz. A Hewlett-Packard egyébként nem csak a szerverpiacon szán fontos szerepet a Linuxnak, ugyanis a Hewlett-Packard az Evo sorozatú asztali számítógépeit is forgalmazza Linux operációs rendszerrel ellátott verziókban. Mike Balma, a cég Linux részlegének az egyik vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy bár egyelőre még nem túl jelentős az érdeklődés a Linux-szal ellátott személyi számítógépek iránt, az ázsiai és a kelet-európai piacon egyre többen szimpatizálnak a Hewlett-Packard Linuxos PC-ivel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások