Teljes értékű lejátszóvá vált a Winamp

Teljes értékű lejátszóvá vált a Winamp

2002. augusztus 12. 14:46, Hétfő
A világ legnagyobb médiapiaci vállalataként nyilvántartott AOL Time Warner a napokban kiadta a felhasználók körében méltán nagy népszerűségnek örvendő médialejátszó szoftverének, a Winampnek a legfrissebb verzióját, mely immár videolejátszási képességekkel is fel van ruházva, ily módon pedig közvetlen versenyhelyzetbe került a streaming médiapiac olyan nagy és neves cégeinek különböző termékeivel, mint például az Apple Computer, a Microsoft, vagy a RealNetworks. A Winamp 3 többek közt a következő formátumokat támogatja: MP3, MP2, MPG, MPEG, WMA, WMV, ASF, Ogg Vorbis, MIDI, Nullsoft Streaming Video; azonban nem támogatja például az MPEG-4 és Quicktime formátumokat.

Az eddigiekben a legnépszerűbb MP3 lejátszó szoftverek közé sorolt Winamp legújabb, 3.0-s verziószámot viselő változata a fejlesztők szerint az új videolejátszási képességek révén egyszerű audiolejátszóból teljes értékű médialejátszóvá avanzsált, ily módon sokat javíthat az AOL Time Warner médialejátszók piacán elfoglalt pozícióján. Az új Winamp tehát a várakozások szerint minden eddiginél nagyobb szeletet hasít majd ki magának a médialejátszók piaci tortájából, ezzel együtt a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az immár videoanyagok lejátszására is alkalmas Winamp révén nyugodtan keresztet lehet vetni az AOL Time Warner és a RealNetworks azon, sokak által erőltetettnek tartott összefogására, mely arra lenne hivatott, hogy gátat vessen a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégeként nyilvántartott Microsoft rendkívül agresszív médiapiaci terjeszkedésének.

A RealNetworks és az AOL Time Warner egyébként több médiapiaci fronton is együttműködik egymással, most azonban az a kérdés adódik, hogy vajon meddig? Az AOL Time Warner számtalan technológiát licenszel a RealNetworks-től, és az AOL Time Warner-féle online szolgáltatásokhoz kapcsolódó, Winamp alapokon nyugvó médialejátszó támogatja is a különböző RealNetworks fájlformátumokat. Ezzel nincs is semmi probléma, azonban a napokban megjelent legújabb Winamp szoftver nem támogatja az imént említett médiafájlokat. Az AOL Time Warner egyik munkatársa az üggyel kapcsolatban annyit mondott, hogy az AOL Time Warner szoros együttműködést folytat a RealNetworks-szel, azonban arról nem kívánt nyilatkozni, hogy ez az együttműködés stratégiai, vagy technológiai jellegű. A RealNetworks szóvivője nem kívánta kommentálni az ügyet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások