Mégsem célravezetők a másolásvédett audió CD-k?

Mégsem célravezetők a másolásvédett audió CD-k?

2002. szeptember 3. 18:40, Kedd
A kezdeti lendület után a vezető lemezkiadók egyre bizonytalanabbak az audió CD másolásvédelmi technológiák széleskörű amerikai bevezetésével kapcsolatban.

Bár a lemezkiadók továbbra is egyre agresszívebben lépnek fel az illegális internetes zeneterjesztés ellen, a társaságok bizalma megingott a zenei CD-ket védő másolásvédelmi technológiák iránt, legalábbis ami a legnagyobb piacot, az Egyesült Államokat illeti.

A lemezboltok továbbra is minden erejükkel harcolnak a másolásvédelmi technológiák minél szélesebb körű bevezetéséért, a kiadók azonban megtorpantak, mivel kétségessé vált a technológiák hatékonysága, ráadásul a felhasználók visszajelzései is messzemenően negatívak.

"A CD másolásvédelmi technológiák a mi szemszögünkből sajnos nem olyan jók, mint amilyennek lenniük kellene" - mondta Christa Haussler, a BMG Entertainment új technológiákkal foglalkozó elnökhelyettese.

A lemezkiadók lelassították ugyan a másolásvédett lemezek piaci bevezetését az Egyesült Államokban, a szándék alapvetően azonban továbbra sem változott. Az európai, illetve japán piacokon ráadásul ez a lassulás sem érzékelhető. Az izraeli Midbar szerint a társaság Cactus Data Shield nevű másolásvédelmi technológiája ezidáig mintegy 30 millió CD-n került alkalmazásra a két piacon.

A Universal Music, amely az első másolásvédett audió CD-ket piacra dobta az Egyesült Államokban, korábban azt tervezte, hogy a nyár végére amerikai lemezeinek jelentős része tartalmazni fog másolásvédelmet. A "jelentős rész"-ből ezidáig három album került ténylegesen másolásvédelem alá. "Lemezeink egy részének másolásvédelemmel való ellátása a technológia hatékonyságának megállapítására szolgál" - áll a társaság közleményében. "2002-es terveinknek még nincs vége, de ezidáig nem is köteleztük el magunkat az összes lemez másolásvédelemmel való ellátása mellett."

A többi kiadó, mint például a BMG azonban szókimondóbb a CD másolásvédelmi technológiákkal kapcsolatban. A társaságok tartanak attól a vásárlói ellenreakciótól, amely már a technológiák bevezetésének első hírére érezhető volt. A hírek azóta a PC-kben, DVD lejátszókban, egyes autós- és hordozható CD lejátszókban, valamint PlayStation játékkonzolokban lejátszhatatlan lemezekkel, illetve tönkretett Apple számítógépekkel vannak tele.

Haussler szerint Európában azért volt könnyebb bevezetni a CD másolásvédelmi technológiákat, mert az öreg kontinensen kevesebben használják a számítógépes meghajtókat a zene CD-k lejátszására. Ahogy azonban egyre több európai otthonba kerül PC, a helyzet lassan itt is hasonlóvá válik, mint az Egyesült Államokban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások