AMD: 10 nm-es duplakapus tranzisztorok

AMD: 10 nm-es duplakapus tranzisztorok

2002. szeptember 11. 12:54, Szerda
A processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) kedden bejelentette, hogy megalkotta a világ legkisebb duplakapus tranzisztorait, amelyek a társaság Fin Field Effect Transistor (Fin FET) technológiájára épülnek.

Az alig 10 nanométer méretű duplakapus tranzisztorokkal az AMD szerint megnyílt az út az akár 1 milliárd tranzisztort tartalmazó mikroprocesszorok gyártása felé.

A CMOS-alapú FinFET technológia az AMD, a Berkeley-i Kalifornia Egyetem, és a Semiconductor Research Corp. (SRC) közös fejlesztésének eredménye. Az eszközök az AMD Submicron Development Center fejlesztőközpontjában készültek.

Hasonló, FinFET technológiára épülő tranzisztorokat az AMD mellett az Intel, IBM, és TSMC cégek is fejlesztenek.

Az AMD-féle FinFET-ek egy rendkívül vékony, függőleges szilíciumlapra épülnek, amely kialakítás lehetővé teszi az áram szivárgásának korlátozását a tranzisztor kikapcsolt (lezárt) állapotában, illetve megnyitja az utat a nagyobb teljesítményű, még összetettebb chipek gyártása felé.

"A tranzisztortechnológiák fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy vevőinket még nagyobb teljesítményű temékekkel tudjuk ellátni" - mondta Craig Sander, az AMD Tehcnology Development részlegének elnökhelyettese. "Az egész félvezetőipar azon dolgozik, hogy úgy tegyen eleget a még kisebb méretű, de még nagyobb teljesítményű tranzisztorok iránti igénynek, hogy a jelenlegi gyártási eljárásokat lehetőleg csak kismértékben kelljen módosítani."

"A FinFET tranzisztorok jelzik, hogy továbbra is csúcstechnológiájú megoldásokat fejlesztünk, miközben megőrizzük azt a technológiai infrastruktúrát, amelyre az ipar épül."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások