Áremelés várható a CD-R lemezek piacán

Áremelés várható a CD-R lemezek piacán

2002. szeptember 23. 13:29, Hétfő
A világ második legnagyobb CD-gyártójaként nyilvántartott, tajvani székhelyű CMC Magnetics a napokban bejelentette, hogy idén decemberben újfent növelni fogja CD-R termékeinek az árát. Andrea Wong, a CMC Magnetics alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy cége a CD-R termékek esetében először októberben kíván végrehajtani egy közel 15 százalékos áremelést, majd ezt követi egy decemberi, várhatóan 5-10 százalék körüli újabb áremelés. A CMC Magnetics egyébként mindössze egy azon CD-R termékek gyártásával foglalkozó cégek közül, melyek az elmúlt napokban-hetekben bejelentették: idén ősszel, illetve télen mintegy 10-15 százalékos áremelést hajtanak végre. Szakértők szerint az áremelések hátterében az áll, hogy manapság a CD-R lemezek a rendkívül kelendő termékek közé tartoznak, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az év utolsó negyedévében még nagyobb érdeklődés mutatkozik majd ezen termékek iránt, vagyis a gyártók nyugodtan emelhetik áraikat.

Wong asszony elmondta, hogy a közeljövőben esedékes CD-áremelésre azt követően kerül sor, hogy a CD-R piacon nemrégiben megnyugodtak a kedélyek, az árharc véget ért, az árak stabilizálódtak, és immár a túltermelés is a múlté. Wong utalt arra, hogy a gyártók manapság már képesek a piaci igényeknek megfelelően működtetni gyártósoraikat, a disztribútoroknak pedig az elmúlt hónapokban végre sikerült normalizálni a raktárkészleteiket. Szakértők szerint a CD-R piac jelen pillanatban él és virul, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy az elmúlt időkben folyamatos árharc folyt a CD-R lemezek gyártásával foglalkozó cégek között, valamint annak, hogy az egyre nagyobb sebességű írásra képes CD-RW meghajtók ára soha nem látott mélységekbe zuhant. Különböző előrejelzések szerint amennyiben a CD-R piaci körülmények továbbra is a jelenlegihez hasonló módon kedvezően alakulnak, akkor semmi sem akadályozhatja meg, hogy az idei évben eladott CD-R lemezek mennyisége elérje, sőt meghaladja a hatmilliárdos határt.

Wong asszony arról is beszélt, hogy a CMC Magnetics a jövőben minden korábbinál nagyobb figyelmet kíván szentelni Kínára, melynek ékes bizonyítéka, hogy a cég vezetése a napokban úgy döntött, hogy 20 millió dollárt fordít egy második kínai gyártóüzem felépítésére. A CMC Magnetics első kínai gyártóüzeme Nantongban található, mely üzemben az idei év végén már mintegy havi 10 millió CD-R lemezt fognak gyártani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások