Nagyméretű L2 cache az Intel Banias-ban

Nagyméretű L2 cache az Intel Banias-ban

2002. október 18. 16:12, Péntek
Mooly Eden, az Intel izraeli fejlesztőközpontjának vezérigazgatója a napokban azt nyilatkozta a chipgyártó első, kifejezetten mobil környezetekben történő felhasználásra kifejlesztett processzoráról, a Banias-ról, hogy várhatóan a jövő év első negyedévében kerül forgalomba, és nem kevesebb mint 1 MB másodszintű gyorsítótár kap majd helyet benne. Mint ismeretes, a legújabb, Northwood magos Pentium 4-es processzorokban "csak" 512 KB L2 cache található, és elmondható, hogy a Banias-hoz hasonlóan sok másodszintű gyorsítótárral az eddigiekben kizárólag a szerver számítógépekbe szánt Intel Xeon processzorok rendelkeztek.

Szakértők szerint a nagyméretű L2 cache garanciát jelenthet a Banias processzorok kiváló teljesítményére, vagyis az Intel várhatóan tartani tudja magát azon ígéretéhez, mely szerint a Banias chipek debütálásuk időpontjában a világ legnagyobb teljesítményű mobil processzorai közé fognak tartozni. A Banias processzorok fejlesztésével foglalkozó izraeli Intel fejlesztőközpont vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy bár a Banias chipek működési frekvenciája alacsonyabb lesz a jelenleg forgalomban lévő, asztali, illetve hordozható számítógépekbe szánt Pentium 4-es chipek frekvenciájánál, teljesítményükkel várhatóan minden felhasználó elégedett lesz. Eden elmondta, hogy a Banias kezdőfrekvenciája 1,3 GHz lesz, ezenkívül pedig megtalálható lesz a kínálatban egy 1,4, egy 1,5, továbbá egy 1,6 GHz-es frekvenciájú modell is.

A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó munkatársai ezenkívül arról is beszámoltak a napokban, hogy a hordozható számítógépekbe szánt Banias processzorokkal együtt az Intel bemutat egy vadonatúj, integrált grafikus maggal rendelkező mobil alaplapi chipkészletet is, mely jelen pillanatban a Montara fejlesztési kódnevet viseli magán. Ezenkívül forgalomba kerül egy Odem fejlesztési kódnevű, integrált grafikus mag nélküli diszkrét Banias chipkészlet is.

Bár az Intel a Banias chipeket eredetileg a könnyű és kompakt méretű notebookok piacára szánta, a jövő év elején bemutatkozó Banias processzorok várhatóan éppúgy megtalálhatók lesznek a nagyobb méretű hordozható számítógépekben, mint ahogy a Tablet PC-kben. Don MacDonald, az Intel mobil fejlesztésekkel foglalkozó részlegének a marketing igazgatója elmondta, hogy a számítógépgyártó cégek jövő évre vonatkozó notebook ütemterveiben szinte kivétel nélkül megtalálhatók az Intel Banias processzorai.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások