Egyre népszerűbb a WAP

Egyre népszerűbb a WAP

2002. december 9. 23:06, Hétfő
Egy most nyilvánosságra hozott jelentés szerint az Egyesült Királyságban mostanság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mobiltelefonos internet. A Mobile Data Association munkatársai által készített jelentésből többek közt kiderül, hogy a szigetországban naponta átlagosan mintegy 11,5 millió internetes oldalt töltenek le a felhasználók mobiltelefonjaik révén.

Az Egyesült Királyságban október hónapban összesen 356 millió internetes oldalt nyitottak meg mobiltelefonok segítségével, ami némi növekedést jelent az egy hónappal korábbi adatokhoz képest, szeptemberben ugyanis mintegy 340 millió oldalt böngésztek a különböző mobil készülékeken. A Mobile Data Association által készített jelentés az ország négy nagy mobiltelefonos szolgáltatója, az O2, az Orange, a T-Mobile, illetve a Vodafone által közölt adatokra épül. A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Királyságban jelenleg mintegy 25 millió WAP kompatibilis mobiltelefont használnak az előfizetők, akik egyébként naponta összesen 50 millió SMS-t küldenek.

Mint ismeretes, a mobiltelefonokon történő internetezést az úgynevezett WAP (Wireless Application Protocol) technológia valósítja meg, a WAP-os internetes oldalak pedig kifejezetten úgy vannak optimalizálva, hogy a mobiltelefonok relatíve kis kijelzőjén is megfelelő módon lehessen böngészni őket. Amikor a WAP technológia bemutatkozott, illetve az első WAP böngészővel felvértezett mobiltelefonok forgalomba kerültek, szakmai körökben sokan úgy vélekedtek, hogy a WAP egy olyan, lényegében hamvába holt, lassú adatviteli megoldásokon alapuló technológia, melyet csak az előfizetők szűk köre fog használni. Tény, hogy az általában lassú, kényelmetlen és nem utolsó sorban drága WAP-ot egészen a közelmúltig szinte alig használták az emberek, azonban mostanság a WAP népszerűségi indexe jelentősen javulni látszik.

A jelenleg forgalomban lévő készülékek nagy többsége már WAP kompatibilis, ráadásul már a középkategóriás készülékek közül is egyre több modell kompatibilis a GPRS (General Packet Radio Services) szabvánnyal. A GPRS előnyei közé tartozik többek közt a korábbinál nagyobb adatátviteli sebesség, valamint a nem idő-, hanem forgalom-alapú számlázási rendszer.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások