Túlzott a cyberterrorizmustól való félelem

Túlzott a cyberterrorizmustól való félelem

2003. január 5. 21:28, Vasárnap
A Center for Strategic & International Studies (CSIS) jelentése szerint a terroristák által támogatott internetes támadások sokkal kisebb veszélyt jelentenek a kritikus infrastruktúrákra, mint azt az amerikai kormány, és média véli.

A washingtoni szervezet szerint a kritikus infrastruktúrák döntő többsége jól el van szigetelve a számítógépes hálózatoktól, illetve legfőképpen az Internettől. Éppen ezért az esetleges cybertámadások sokkalta kisebb veszélyt jelentenek, mint ahogy az a közvéleményben elterjedt.

"Tévesek az efféle veszélyekre figyelmeztető felvetések" - mondta James A. Lewis, a CSIS egyik elemzője, és egyben az "Assessing the Risks of Cyber Terrorism, Cyber War and Other Cyber Threats" (A Cyberterrorizmus, a Cyberháború, és Egyéb Cyber Veszélyforrások Értékelése) elnevezésű tanulmány szerzője.


"Bár rengeteg számítógépes hálózatot veszélyeztetnek közvetlenül az online támadások, a kritikus infrastruktúrák (mint például az atomerőművek, repülésirányító központok, banki- és pénzügyi rendszerek) közül csak keveset fenyeget hasonló mértékű veszély" - monta Lewis. "A számítógépes hálózatok biztonsága egyre nagyobb problémát jelent a vállalatok számára, de a nemzetbiztonsági oldalt eltúlozzák."

Lewis azonban csak kevés példával tudja igazolni állítását, miközben más szakértők szerint a tények ennek éppen az ellenkezőjét támasztják alá. Brenton Greene, a kommunikációs hálózatok vészhelyzetben történő helyreállításáért felelős National Communications System igazgatóhelyettese egy közelmúltbeli interjú során úgy nyilatkozott, hogy a kritikus infrastruktúrák védelmét tekintve nem választhatók szét a fizikai-, és cyber támadások. "A nagyobb fizikai támadások az online rendszerre is kihatnak, és fordítva" - mondta Greene.

Hasonló eredményre jutottak az Advisory Panel to Assess Domestic Response Capabilities for Terrorism Involving Weapons of Mass Destruction (Tanácsadó Bizottság a Terrorizmus, illetve Tömegpusztító Fegyverkezés Elleni Nemzeti Védekezési Képességek Felmérésére) szervezet szakértői is. "Az Internetet specializálták és elkülönítették, így látszólag lecsökkent a kritikus infrastruktúrák cybertámadások általi veszélyeztetettsége" - mondta James S. Gilmore, a bizottság vezetője, aki szerint a cybertámadások ennek ellenére egyértelműen, és igen komolyan veszélyeztetik ezeket az infrastruktúrákat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások