A csúcskategóriát is meghódíthatja a Linux

A csúcskategóriát is meghódíthatja a Linux

2003. január 10. 14:01, Péntek
Egy, a napokban kiadott tanulmány szerint a Linux operációs rendszer a közeljövőben nem csak a kisebb szerverek szegmensében, de a csúcskategóriás megoldások körében is komoly sikert fog aratni.

A Linux az utóbbi időben jelentős sikert aratott a kisebb, elsősorban Intel-alapú szerverek körében. A Goldman Sachs befektetési bank tanulmánya szerint a megoldás a közeljövőben azonban már a jóval drágább, csúcskategóriás szerverek között is igen népszerű lesz.

"Úgy véljük, a technológiai fejlődés, illetve a szükséges marketing erő meg van ahhoz, hogy a Linux a csúcskategóriás vállalati szerverek területén, vagyis a céges adatközpontokban is domináns operációs rendszerré váljon. Ezek azok a területek, ahol a kritikus alkalmazások futnak, és amelyekre a vállalatok komoly pénzeket áldoznak" - áll a tanulmányban, amely a "Fear the Penguin", azaz a "Félj a pingvintől" nevet kapta utalva ezzel a Linux szimbólumára.

A Goldman Sachs tanulmánya szöges ellentétben áll azzal a jelentéssel, amelyet az IDC piackutató cég készített a közelmúltban a Microsoft megbízásából, és amely szerint a Windows-alapú szerverek üzemeltetése olcsóbb a Linux-alapú változatokénál.

A Goldman tanulmányában egy felmérés is helyet kapott, amely mintegy 100 különböző vállalat vezetőjének megkérdezésével készült. A megkérdezett 100 vezetőből 19 vállalata alkalmazza a Linux operációs rendszert alsókategóriás szervereiben, 11 százalék használja a megoldást a nagyteljesítményű szerverekben, és 12 százalék választja egyes asztali PC-khez. Azon vezetők, akik szerint a társaság hamarosan váltani készül a Linuxra, elsősorban a jó ár/teljesítmény arányt, a stabilitást, és a biztonságot emelték ki.

A Goldman Sachs szerint a Linux előnye, hogy nem egy társaság fejlesztette ki, ezért nyitottabb, szabványosítottabb, és többféle hardveren működik. A befektetési bank előjelzése szerint a Linux a közeljövőben átveszi a jelenlegi Unix megoldások helyét a nagyteljesítményű szervereken, és a Microsoft számára is komoly veszélyt fog jelenteni. "A Linux véleményünk szerint nem fogja visszaszorítani a Microsoftot a szoftveróriás tradícionális szegmenseiben, mindazonáltal megakadályozhatja a társaság belépését a vállalati adatközpontok területére."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások