Az nVidia maga fogja gyártani az NV30 alapú kártyákat

Az nVidia maga fogja gyártani az NV30 alapú kártyákat

2003. január 13. 22:43, Hétfő
A grafikus processzorok piacvezető gyártója a közelmúltban úgy döntött, hogy nem fog különálló NV30-as (GeForce FX) chipeket szállítani videókártya-gyártó partnereinek, hanem maga fogja azokat készíteni.

Ennek oka az, hogy az NV30-alapú videókártyák felépítése rendkívül összetett, és az nVidia csak így tudja garantálni a GeForce FX megoldások stabilitását és megbízhatóságát, állítják egyes ipari hírforrások. A hírforrások szerint a némileg leegyszerűsített NV31 és NV34 változatokat a társaság a megszokott módon, vagyis különálló chipként fogja szállítani partnereinek, amelyek maguk építhetnek videókártyát a GPU köré.

Az nVidia csúcskategóriás GeForce FX grafikus processzora 12 rétegű NYÁK (nomtatott áramköri kártya) lapot igényel, komoly feladatot állítva ezzel a kártyagyártók számára. Az nVidia-ra nyilvánvalóan nem vetne jó fényt, ha instabil GeForce FX kártyák kerülnének a piacra, a társaság ezért inkább biztosra megy, és szerződéses gyártó partnereket bíz meg a grafikus processzorok kártyára való építésével. A félkész GeForce FX megoldások az nVidia szigorú minőségellenőrzési vizsgálata után kerülnek a videókártya-gyártókhoz, amelyek később saját márkanevük alatt értékesítik azokat.


Az NV31-es, valamint NV34-es GPU-kra azonban mindez nem vonatkozik. A márciusban, illetőleg áprilisban debütáló megoldások a megszokott módon, különálló chipként kerülnek a videókártya gyártókhoz, közölték a hírforrások. A két egyszerűsített változat kártyára építése sem mondható azonban egyszerű feladatnak. A videókártyák ezidáig általában 4 - 6 rétegű NYÁK-ra épültek, az NV31 és NV34 megoldások azonban 8 - 10 rétegű NYÁK-ot igényelnek.

A kisebb grafikus kártya gyártók számára a 8 - 10 rétegű NYÁK-ok alkalmazása is gondot jelenthet, így ezek a cégek várhatóan külső gyártót fognak megbízni az NV31 és NV34 grafikus chipek kártyára való építésével.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások