Csődvédelmet kért a MandrakeSoft

Csődvédelmet kért a MandrakeSoft

2003. január 16. 23:53, Csütörtök
A francia Linux disztribútor úgy véli, a társaság megrendült anyagi helyzete csak egy bíróság által felügyelt csődvédelmi eljárással oldható meg.

"Azok az adósságok, amelyeket a MandrakeSoft a negyedéves veszteségek során halmozott fel, csak csődvédelmi eljárás keretén belül fizethetők vissza" - áll a társaság közleményében. A társaság ezért úgy döntött, hogy csődvédelmet kérvényez a bíróságon.

A csődvédelmi eljárás lehetővé teszi, hogy a baja jutott társaság ideiglenesen mentesüljön a fizetési kötelezettségek alól, és megbeszélést folytasson hitelezőivel az adósság visszafizetésének átütemezéséről, valamint a cég átszervezéséről. Az eljárás ezért nem jelenti feltétlenül a cég közelgő csődjét, a vállalat szerkezetén belül azonban komoly változtatások várhatók, amelyeket külső szakértők vezetésével egy csődmenedzselő csoport fog végrehajtani.

A MandrakeSoft közleménye szerint a csődvédelmi eljárás ellenére a következő, 9.1-es Mandrake Linux disztribúció a tervezett, áprilisi időpontban fog megjelenni.

A MandrakeSoft 1998-ban alapult, céljául pedig egy technológiailag kifinomult, ugyanakkor bárki által könnyedén kezelhető Linux verzió megvalósítását tűzte ki. A társaság, mint a szabadforrású Linux megoldások egyik fejlesztője, azonban csak nehezen tud bevételt formálni a szabadon másolható és alkalmazható operációs rendszerből. A MandrakeSoft ráadásul kiélezett konkurenciaharcot folytat mind a Microsofttal, mind pedig az olyan Linux disztribútorokkal, mint a Red Hat Inc., vagy a SuSE Inc..

A társaságnak jelenleg Franciaországban, Kanadában, és az Egyesült Államokban van kiépített központja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások