A HP visszaszerezte vezető pozícióját a Delltől

A HP visszaszerezte vezető pozícióját a Delltől

2003. január 17. 18:55, Péntek
A Hewlett-Packard visszaszerezte a világ legnagyobb PC-gyártójának járó címet, amelyet a Dell Computer hódított el a társaságtól a tavalyi év folyamán.

A HP a tavalyi év utolsó negyedében vissza tudta szerezni vezető pozícióját a PC-piacon. A karácsonyi vásárlószezon egyébként növekedést hozott a PC-gyártók számára csakúgy, mint az egész 2002-es év összeségében.

2002 negyedik negyedévében 4 százalékkal emelkedtek a PC eladások a megelőző év azonos időszakához képest. A 2002-es év egészét tekintve a növekedés 1,5 százalék volt, közölte az IDC piackutató cég. Az Egyesült Államokban mintegy 6,6 százalékkal növekedtek a PC-eladások az elmúlt negyedévben, illetőleg 3,9 százalékkal emelkedtek az egész évre kiterjesztve.

A Gartner piackutató cég szerint a globális PC-eladások 2,7 százalékkal növekedtek 2002-ben, amelyen belül az amerikai piac 4,4 százalékkal bővült.

Bár a növekedés viszonylag kis mértékű, az elemzők szerint biztató, hogy megfordult a 2001-ben még visszaesést mutató tendencia.

"Az elmúlt negyedév meglehetősen stabil keresletet hozott, az amerikai eladások kedvező alakulása pedig kellemes meglepetést okozott" - mondta Loren Loverde, az IDC egyik elemzője.

A HP a Compaq-kal való tavaly májusi egyesülés után megszerezte, majd hamar el is vesztette a világ legnagyobb PC gyártójának járó címet. A társaság a negyedik negyedévben azonban már újból, mintegy 120 ezer PC-vel többet tudott értékesíteni, mind a Dell Computer.

Mint Jim McDonnell, a HP személyi számítógépek részlegének marketing elnökhelyettese elmondta, a növekedés az erőteljes fogyasztói keresletnek, illetve a társaság agresszív árcsökkentéseinek köszönhető. A játszma ezzel persze még korántsem ért véget a két óriás között.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások