A vártnál nagyobb veszteség az AMD-nél

A vártnál nagyobb veszteség az AMD-nél

2003. január 17. 15:24, Péntek
Az Advanced Micro Devices (AMD) csütörtökön hozta nyilvánosságra 2002 negyedik negyedéves eredményét. A társaság az eladások 60 százalékos növekedése mellett is a veszteségek várakozáson felül való alakulását volt kénytelen bejelenteni.

A processzorgyártó a negyedik negyedévet igen súlyos, 854 millió dolláros veszteséggel zárta, amely részevényenként 2,49 dollárt jelent. Ebben azonban már a társaság folyamatban lévő átszervezési lépéseinek költségei is benne vannak. Az AMD teljes negyedik negyedéves bevétele 686 millió dollár volt, amely 35 százalékkal több, mint a gyártó harmadik negyedéves bevétele.

Az AMD az átszervezési költségek nélkül 235 millió dollár veszteséget halmozott fel az elmúlt negyedévben, amely részvényenként 68 centet jelent. Ez azonban még így is jóval több, mint amit az elemzők vártak. A FirstCall piackutató cég szakértői korábban például 683 milliós bevétel mellett részvényenként 42 cent veszteséggel számoltak. A társaság egy évvel korábban, vagyis 2001 negyedik negyedévében 15 millió dolláros, részvényenként 5 centes veszteséget halmozott fel.


Az AMD részvényárfolyamának alakulása az utóbbi egy év folyamán

A processzorgyártó egyébként saját előjelzéseihez képest sem teljesített megfelelően. Decemberben a társaság még 700 millió dolláros bevétellel számolt, amelyet azonban nem sikerült teljesíteni. A korábban várt 20 százalékos bevételnövekedésből végülis azonban 35 százalék lett, így a cég az eredeti, és a módosított előjelzése között teljesített.

Az AMD vezetői szerint a számok meglehetősen nehezen emészthetők ugyan, de a társaság mind processzor, mind pedig flash memória üzletágában kétszámjegyű növekedést regisztrált, 400 millió dollárral növelte készpénzállományát, és csökkentette 2003-re várható adósságát.

A 2002-es év egészét tekintve az AMD 2,7 milliárd dolláros bevételt ért el, és összesen 1,3 milliárd dollár veszteséget halmozott fel. A veszteségből mintegy 683 millió dollárt azonban az átszervezési költségek tettek ki.

A társaság vezetői hangsúlyozzák, az átszervezés költségeit már maga mögött tudhatja a társaság, így csak a jövőre kell koncentrálnia. "Fontos kiemelni, hogy 2002 egy szörnyű év volt. Mi azonban úgy véljük, a legrosszabb időszakon sikerült túljutnunk" - mondta Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások