Az amerikai haderő tart a weben kiszivárgó adatoktól

Az amerikai haderő tart a weben kiszivárgó adatoktól

2003. január 17. 15:21, Péntek
Az Amerikai Védelmi Minisztériumot (U.S. - DOD) egyre jobban aggasztja az a tény, hogy számos bizalmas katonai információ szivárog ki a weboldalakon keresztül.

Donald Rumsfeld védelmi miniszer a napokban egy olyan új irányelvet juttatott el az amerikai katonai egységeknek, amely szerint túlzottan sok - ugyan nem titkos, de aggasztó - információ lát napvilágot a weben keresztül, és biztosra vehető, hogy az olyan terrorszervezetek, mint az Al Qaeda, kihasználják ezeket.

A tervezett iraki katonai akció előkészületei közepedte megfogalmazott irányelv az előírások szigorú betartására szólítja fel a katonai webmestereket. Rumsfeld további szigorításokat rendelt el a szabadon közzé tehető katonai információkat illetően. Az erre vonatkozó előírásokat még 1998-ban dolgozta ki az amerikai kormány, a szabályzat azonban több ponton is módosításon esett át a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás-sorozatot követően.

"A szabadon, illegális eszközök használata nélkül megszerezhető adatok 80 százalékban tartalmazzák mindazt, amit az ellenségről tudni akarunk" - idézte Rumsfeld az Al Qaeda terrorszervezet egyik kiképző dokumentumát.

Steven Aftergood, a Federation of American Scientists egyik elemzője úgy véli, Rumsfeld rendelete túlzottan átfogó. "Úgy vélem, mindez tovább fogja gyorsítani a közérdekű információk eltávolítását az Internetről. Ha azt mondta volna, a tervezett katonai akciók tervei ne legyenek elérhetőek, egyetértenék vele. Rumsfeld azonban azt mondta, semmi ne kerüljön ki a Világhálóra, ami hasznos lehet az ellenségnek. Ezt túlzónak találom, mert az ellenfél számára minden hasznos lehet" - mondta Aftergood.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások